Църква (институция): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Iliank (беседа | приноси)
*''За добричкото село Църква, вижте Църква (село)''
Ред 1: Ред 1:
*''За добричкото село Църква, вижте [[Църква (село)]]''


'''Църква''' - има два основни смисъла в [[християнство]]то:
'''Църква''' - има два основни смисъла в [[християнство]]то:


Ред 17: Ред 20:
=== Известни църкви (храмове) и катедрали ===
=== Известни църкви (храмове) и катедрали ===


[[Александър Невски (София)|Св.Александър Невски]] в [[София]]<br>
*[[Александър Невски (София)|Св.Александър Невски]] в [[София]]<br>
[[Църква Св.София|Св.София]] в [[София]]<br>
*[[Църква Св.София|Св.София]] в [[София]]<br>
[[Кьолнска катедрала]] в [[Кьолн]]<br>
*[[Кьолнска катедрала]] в [[Кьолн]]<br>
[[Катедрала Св.Петър|Св.Петър]] в [[Рим]]<br>
*[[Катедрала Св.Петър|Св.Петър]] в [[Рим]]<br>


[[Категория:Християнски деноминации|!]]
[[Категория:Християнски деноминации|!]]

Версия от 11:16, 30 октомври 2006


Църква - има два основни смисъла в християнството:

Организация или институция

Християнската църква води своето начало от новозаветно време и по конкретно от времето на петдесятница (Деяния на апостолите), когато с упълномощаването чрез Светия Дух бе поставено началото на дейността на апостолската църква. В този смисъл църква означава християнска институция или организация, която Исус Христос учреди, с цел проповядване на евангелието по целия свят за спасение и приобщаване и обединяване на вярващите в видимото "Христово тяло" (лат. corpus Christi verum, corpus Christi quod est ecclesia; Римл. 12:4-6, 1. Кор. 12:12,13).

Всеки клон на християнството се разглежда днес като отделна църква. Основните са православна [1], католическа и протестантска църква, като при последната, поради особеностите на това вероизповедание няма единна църковна организация, а всеки клон се възприема като отделна църква. Католическата църква има една организация, начело на която стои пожизнено избран папа. Православните църкви са разделени предимно на национален признак, като всяка от тях се ръководи от патриарх. Общ глава на всички православни Патриaршии е Вселенският патриарх в Цариград (Истанбул). Православните църкви се управляват от Свети синод.

Храм

Църква или черква - сградата, в която се отслужват християнски богослужения. Съществуват и съвсем малки храмове, които могат да бъдат и самостоятелни помещения в по-голяма сграда, които се наричат параклис. Най-големите църкви се наричат катедрала. Архитектурните стилове на църквите зависят в най-голяма степен от клона на християнството, за което са предназначени, а така също и от историческия период, в който са строени. Някои църкви са строени първоначално като храмове на други вероизповедания (църквата Св.Седмочисленици в София е строена като джамия). Обратен пример (църква превърната в джамия) е Света София в Цариград (Истанбул).


Известни църкви (храмове) и катедрали