Артемида: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Dexbot (беседа | приноси)
м Removing Link FA template (handled by wikidata)
Dexbot (беседа | приноси)
м Removing Link GA template (handled by wikidata)
Ред 27: Ред 27:
[[Категория:Потомство на Зевс]]
[[Категория:Потомство на Зевс]]
[[Категория:Аполон]]
[[Категория:Аполон]]
{{Link GA|id}}
{{Link GA|no}}

Версия от 12:13, 9 май 2015

Артемида на Леохар, Лувър

Артемида (Шаблон:Lang-grc) — е древногръцката богиня на лова, плодородието, богиня на женското целомъдрие, покровителка на всичко живо на земята. Тя дава щастие в брака. Самата тя е девственица.

Дъщеря е на Лето и Зевс. Сестра-близначка на Аполон. Родени са на остров Делос, който се носел свободно по вълните до момента, в който бременната Лето (Латона) не стъпила върху него. По време на Троянската война заедно с Аполон воюва на страната на троянците. Символ на Артемида е луната, а богинята е въоръжена със сребърен лък. За неин еквивалент в древноримската митология се счита Диана. Етимологията на името ѝ води до- «меча богиня», «убийца». Тя носела естествената смърт на жените (както Аполон на мъжете), но можела и да бъде кръвожадна и често използвала стрелите си като средство за наказание. Сред нейните жертви са — Адонис, Актеон, Ифигения, Калисто, Мелеагър, дъщерите на Ниоба, Ойней, Орест, според някои митове - Орион.

Класическата представа за Артемида е като за девственица и защитница на целомъдрието. Преди сватба ѝ принасяли изкупителна жертва. Жертвени животни били — диво прасе, елен, козел и коза. На Артемида Таврическа (Тавриола?) принасяли човешки жертви. Погубващите функции на Артемида са свързани с нейното древно минало-повелителка на зверовете на остров Крит. Древната Артемида не е само ловджийка, но и мечка. В Браврон (Атика) жриците на Артемида Браврония в ритуалните си танци надявали мечи кожи и се наричали "мечки". Светилищата на Артемида Лимнатис («блатна») често се намирали в близост до извори и блата и символизирали плодородието. Култът към Артемида бил разпространен повсеместно, но особено известен бил нейния храм в Ефес в Мала Азия, където почитали изображение на Артемида "многогърда". Ефеският храм, където се намирала прочутата многогърда статуя на богинята покровителка на раждането, бил едно от седемте чудеса на света. Артемида Ефеска била покровителка на амазонките.

Източници

  • Апулей, „Метаморфози“, 11.2
  • Павзаний, Beschreibung Griechenlands 10.32.13-17
  • Ch. Augè, P. Linat de Bellefonds, Artemis in peripheria orientali. In: Lexicon Iconographicum Mythologiae Classicae (LIMC). Band 0002II, Zürich/München 1984, S. 766–771.
  • Eoin Colfer, Artemis Fowl - der Geheimcode. List Taschenbuch, Berlin 2004, ISBN 3-548-60485-4; S. 278
  • Theodor Schreiber, Artemis. In: Wilhelm Heinrich Roscher (Hrsg.): Ausführliches Lexikon der griechischen und römischen Mythologie. Band 1,1, Leipzig 1886, Sp. 558–608 (http://www.archive.org/stream/Roscher/Roscher1AH#page/n289/mode/1up Digitalisat).

Външни препратки

Вижте също