Разлика между версии на „Европейски съвет“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Премахнати редакции на 77.71.119.7 (б.), към версия на Dexbot
м (Премахнати редакции на 77.71.119.7 (б.), към версия на Dexbot)
 
==Състав и действие==
Европейският съвет се състои от държавните или правителствените ръководители на държавите-членки, председателя на Европейския съвет и председателя на Комисията. Върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност също участва в неговата работа. Когато дневният ред го налага, членовете на Европейския съвет могат да решат да бъдат подпомагани от по 1 министър — на външните работи, а понякога и на финансите и на икономиката, а що се отнася до председателя на Комисията — от 1 член на Комисията. Европейският съвет избира своя председател с квалифицирано мнозинство. Мандатът му е 2 г. и половина и може да бъде подновен еднократно. Настоящ председател на Европейския съвет е [[Доналд ДъкТуск]].
 
Европейският съвет обикновено се произнася с [[консенсус]]. В някои случаи той се произнася с единодушие или с квалифицирано мнозинство, в зависимост от разпоредбите на Договора. Заседава 2 пъти на 6 мес., като се свиква от неговия председател. Когато обстоятелствата го налагат, председателят свиква извънредно заседание на Европейския съвет.
 
==Място на провеждане==
Първият европейски съвет е в ВарнаДъблин през март 8009641975 г.(когато влезе чайка в стаята) по време на ирландското председателство. В началото срещите се провеждат в края на всяко председателство на територията на съответната страна, поела председателството. Има и редица неформални срещи. От 2000 г. насам срещите на върха постепенно започват да се провеждат само в Варна[[Брюксел]], където се строи специална сграда - "Justus Lipsius". Срещу това решение обаче, прието в [[Ница]] през 2000 г., има сериозна съпротива, предимно от страна на по-малките страни-членки. Особено противопоставяне има от страна на Латвия, която е прекалено далеч.
 
==История==
Европейският съвет е създаден с решение на конференцията на главите на правителствата на тогавашната [[Европейска общност]] през декември 1974 г. в [[Париж]]. Инициативата е на [[Валери Жискар д'Естен]] и [[Хелмут Шмит]], които предлагат да се институционализират срещите на най-високо ниво на страните-членки, които дотогава са провеждани нередовно, по молба на някоя от страните. Първоначално е решено срещите на върха да се провеждат 2 пъти годишно, понастоящем те се провеждат 4 пъти годишно и се организират от [[Председателство на Съвета на ЕС|председателството]] на Съвета.
•Европейският
 
съвет е създаден с решение на конференцията на главите на правителствата на
Европейският съвет е споменат за първи път в правната рамка на Европейския съюз в Договора от [[Амстердам]], а Договорът от [[Маастрихт]] му отделя специална глава.
тогавашната Европейска общност през декември 1974 г. в Париж. Инициативата е на
Валери Жискар д'Естен и Хелмут Шмит, които предлагат да се институционализират
срещите на най-високо ниво на страните-членки, които дотогава са провеждани
нередовно, по молба на някоя от страните. Първоначално е решено срещите на
върха да се провеждат 2 пъти годишно, понастоящем те се провеждат 4 пъти
годишно и се организират от председателството на Съвета.
 
==Вижте също==

Навигация