Ракита (област Плевен): Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Селото се намира на около 130 km североизточно от гр. София и 41 km югозападно от гр. Плевен по главен път София-Русе, на територията на община Червен бряг. До с. Ракита може да се стигне с автомобилен транспорт, отбивайки се вдясно от разклона при село [[Радомирци]] община Червен бряг, на главен път София-Русе. Идвайки от [[Русе]], трябва да се следва отбивката от главния път вляво след село [[Телиш]], [[Област Плевен]]. От селото има изход на второстепенен път за град [[Тетевен]] с нормална ширина и с добро асфалтово покритие.
 
Надморската височина е около 500150-600200 m, климатът не се различава от останалата част от региона. През селото не протичат реки. Има изграден малък изкуствен [[водоем]]-язовир, носещ името "Соватски дол" ,намиращ се югоизточно от селото по пътя за гр. Тетевен, в гориста местност с преобладаваща [[дъб]]ова гора.
 
Икономиката на селото не е добре развита, както и в останалата част от региона. Преобладаващ отрасъл е земеделието. В непосредствена близост до с. Ракита в североизточна посока има изградена [[ВЕЦ]] с инсталирана мощност 2x2,6 MW, която е собственост на частна фирма. Електроцентралата ползва вода от т.н. Витска напоителна система, която преминава през землището на Ракита.

Навигация