Разлика между версии на „Сан Клементе (Рим)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Робот: Преместване на 1 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q385910)
[[Картинка:Interior of San Clemente, Rome.JPG|thumb|right|250px|Базиликата Сан Клементе]]
[[File:Chiesa_paleocristiana_di_San_Clemente.jpg|thumb|250px|Базиликата Сан Клементе]]
'''Базиликата Сан Клементе''' (ит. ''Basilica di San Clemente''; ''Сан-Клементе'') е една от титулните базилики в Рим. Разположена е на около 10 минути пеша от [[Колизеум]]а. Осветена е в памет на четвъртия [[римски папа]] - свети [[Климент I|Климент]].
[[File:San_Clemente_Rome_plan.jpg|thumb|100px|План на Базиликата Сан Клементе]]
[[File:Clementegrundriss.JPG|thumb|План на древната сграда под Сан Клементе]]
'''Базиликата Сан Клементе''' (ит. ''{{lang-it|Basilica di San Clemente''}}; ''Сан-Клементе'') е една от титулните базилики в [[Рим]]. Разположена е на около 10 минути пеша от [[Колизеум]]а. Осветена е в памет на четвъртия [[римски папа]] - свети [[Климент I|Климент]].
 
В Сан Клементе се виждат много от етапите на строителната история на Рим. В най-ниската част на базиликата са открити и отворени за публични посещение остатъци от езически [[митреум]] от [[2 век]] с олтар на бога [[Митра]]. <ref>Mullooly, Joseph (2007), ''Saint Clement: Pope and Martyr and His Basilica in Rome'', Reprint from 1st edition in 1873, Kessinger Publishing, LLC, ISBN 0-548-77854-X</ref>
 
Първата църква на това място е била устроена в дома на римския [[консул]] от [[95]] г. сл.н.е. [[Тит Флавий Клемент (консул 95 г.)|Тит Флавий Клемент]], внуков племенник на император [[Веспасиан]], който според римската църковната традиция е свети [[Климент I|Климент]].<ref>Wolfgang ПрезKuhoff: 6''FLAVIUS век на мястото на древния храм е издигната величествена базиликаCLEMENS, в която са запазени фрески с теми от живота на свT(itus).'' Климент. През 861 г. св.Кирил Философ намира тялото на Св.Климент в Крим. Шест години поBiographisch-късноBibliographisches тойKirchenlexikon и Методий са поканени от папата в Рим и вземат останките на св(BBKL).Климент сBand тях.20, ТялотоBautz, наNordhausen св.Климент2002, еISBN тържествено препогребано в Сан Клементе. Година по3-късно Кирил умира в Рим. Методий иска позволение да вземе тялото в Гърция88309-091-3, но папата отказва и тогава Методий измолва Кирил да бъде погребан в Сан КлементеSp. По време на Френската революция тялото на св503–519.Климент</ref> е преместено и се изгубва. По-късно доминикански монаси намират парченце от него и то е поставено отново в Сан Клементе.
 
През [[6 век]] на мястото на древния храм е издигната величествена базилика, в която са запазени фрески с теми от живота на св. Климент. През [[861]] г. [[Константин-Кирил Философ|св.Кирил Философ]] намира тялото на Св.Климент в Крим. Шест години по-късно той и Методий са поканени от папата в Рим и вземат останките на св.Климент с тях. Тялото на св.Климент е тържествено препогребано в Сан Клементе. Година по-късно Кирил умира в Рим. [[Методий]] иска позволение да вземе тялото в Гърция, но папата отказва и тогава Методий измолва Кирил да бъде погребан в Сан Клементе. По време на Френската революция тялото на св.Климент е преместено и се изгубва. По-късно доминикански монаси намират парченце от него и то е поставено отново в Сан Клементе.
От тази първа базилика е останала [[крипта]]та, в която се намира гробът на равноапостола св. [[Константин-Кирил Философ]]. Той е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През [[1929]] г. там е поставена мозайка, подарък от България, с портрета на св. Кирил и с надписи на български и италиански език <Ref>[http://www.snimka.bg/album.php?album_id=97074]</ref>. При гроба редовно се извършват молебени и литургии, често в присъствието на държавни глави и политици от славянските страни. Папа [[Йоан Павел II]] се е молил там за Полша и другите славянски народи <Ref>[http://www.basilicasanclemente.com/italiano/stcyril.htm]</ref>.
 
От тази първа базилика е останала [[крипта]]та, в която се намира гробът на равноапостола св. [[Константин-Кирил Философ]] (погребан там [[869]] г.). Той е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През [[1929]] г. там е поставена мозайка, подарък от България[[Българска православна църква|Българската православна църква]], с портрета на св. Кирил и с надписи на български и италиански език <Ref>[http://www.snimka.bg/album.php?album_id=97074 snimka.bg]</ref>. При гроба редовно се извършват молебени и литургии, често в присъствието на държавни глави и политици от славянските страни. Папа [[Йоан Павел II]] се е молил там за Полша и другите славянски народи <Ref>[http://www.basilicasanclemente.com/italiano/stcyril.htm snimka.bg]</ref>.
През [[1084]] г. южната част на Рим е разграбена от [[нормани]]те под предводителството на [[Робер Жискар]]. Петнадесет години след това настоятел на Сан Клементе става папа [[Паскалий II]] и отново построява наземната част на базиликата. Нейното главно украшение е забележително съхранена мозайка от 13 век. В един от параклисите до олтара се намира картина, изобразяваща папа Адриан II, който посреща Кирил и Методий в базиликата Санта Мария Маджоре и освещава славянската азбука и написаните на нея книги.
 
През [[1084]] г. южната част на Рим е разграбена от [[нормани]]те под предводителството на [[Робер Жискар]]. Петнадесет години след това настоятел на Сан Клементе става папа [[Паскалий II]] и отново построява наземната част на базиликата. Нейното главно украшение е забележително съхранена мозайка от 13 век. В един от параклисите до олтара се намира картина, изобразяваща папа [[Адриан II]], който посреща [[Кирил и Методий]] в базиликата Санта Мария Маджоре и освещава славянската азбука и написаните на нея книги.
 
През [[1719]] г. [[Карло Стефано Фонтана]] завършва новата фасада в стил [[барок]].
 
== Външни препратки ==
*{{Commons|San Clemente (Rome)}}
* [http://www.panoramio.com//photo/1216477 wallpainting , St. Clemente]
*{{Commons|San Clemente (Rome)}}
* [http://www.basilicasanclemente.com/ Официален сайт на базиликата Сан-Клементе]
* [http://kunsthistorie.com/galleri/index.php?album=Italia%2FRoma%2FS.Clemente&sortby=name&order=asc Kunsthistorie.com] gallery.
* [http://www.sacred-destinations.com/italy/rome-san-clemente Basilica of San Clemente, Holly Hayes, Sacred Destinations]
 
== Източници ==

Навигация