Гмина: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
2 байта изтрити ,  преди 7 години
форматиране: 3x интервали, 2x тире, дв. интервал (ползвайки Advisor.js)
м (Робот: Преместване на 28 междуезикови препратки, вече съхранявани в [http://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:Main_Page Уикиданни], в d:q15334.)
(форматиране: 3x интервали, 2x тире, дв. интервал (ползвайки Advisor.js))
'''Гмина''' (на [[полски език|полски]]: ''gmina'') е термин, с който се нарича най-малката административна единица в [[Полша]]. Отговаря на българската [[община]].
 
Ръководството на една гмина се състои от гмински съвет, избиран на всеобщите избори за местна власт, а също така и управление, избираемо от гминския съвет, което осъществява изпълнителната власт в гмината. В селските гмини председателят се нарича войт (''wójt''), в по-малките градове – бурмистър (''burmistrz''), а в големите – президент (''prezydent'').
 
В компетенциите на гмината влизат поддръжката на началните [[училище|училища]], [[детска градина|детските градини]], [[библиотека|библиотеките]], културните домове, местния [[транспорт]], пътища, управлението на местните пазари и здравеопазването.
 
Гмината отговаря за обществения порядък и сигурност на своята територия, организацията на комуналното стопанство и др. След последната административна реформа в компетенциите на гмината влизат и финансовите средства.
 
== Вижте още ==

Навигация