Роуз Бърн: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 62: Ред 62:
* „[[Шантава седмица]]“ (2014)
* „[[Шантава седмица]]“ (2014)
* „[[Ани (филм, 2014)|Ани]]“ (2014)
* „[[Ани (филм, 2014)|Ани]]“ (2014)
* „[[Шпиони]]“ (2015)


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 13:07, 2 юни 2015

Роуз Бърн
Rose Byrne
РоденаМери Роуз Бърн
24 юли 1979 г. (1979-07-24) (44 г.)
Белмейн, Сидни, Австралия
Активност1994 – настояще
РодителиДжейн и Робин Бърн
Уебсайт
Роуз Бърн в Общомедия

Роуз Бърн (Шаблон:Lang-en) е австралийска актриса, номинирана за „Сателит“, две награди „Златен глобус“ и две награди „Еми“.[1] Прави своя дебют през 1994 г. с малка роля във филма „Далас Дол“, други известни продукции с нейно участие са филмите „Чудовище“, „Троя“, „28 седмици по-късно“, „Проектът „Sunshine““, „Х-Мен: Първа вълна“ и сериалът „Щети“.

Ранен живот

Роуз Бърн е родена на 24 юли 1979 г. в Балмейн, предградие на Сидни, Австралия и е от ирландско и шотландско потекло. Роуз е дъщеря на Джейн, администратор на основно училище и Робин Бърн, статистик и пазарен анализатор. Тя е най-малкото от четирите им деца, има по-голям брат - Джордж и две по-големи сестри - Алис и Луси. И двамата и родители са атеисти и тя описва себе си като агностик. Бърн завършва основно училище в Белмейн и гимназия в Хънтърс Хил (предградие на Сидни). Тя започва да взима уроци на осемгодишна възраст в „Австралийски театър за млади хора“. През 1999 г. учи актьорско майсторство в Атлантик тиътър къмпани (Atlantic Theatre Company).

Кариера

Бърн изиграва първата си роля във филма „Далас Дол“ ,когато е на 13 години. През 2003 участва в три австралийски филма. През 2004 участва като Бризеида в епоса на Волфганг ПетерсенТроя“. След Троя, отново се среща с Питър О'Туул в сериала „Казанова“ (2005 г.) на Би Би Си.

Участва като Алекс с Джош Хартнет и Даян Крюгер във романтичният психологически трилър „Срещи в парка“ (2004 г.).

През 2007 играе Каси в научно-фантастичния филм на Дани БойлПроектът „Sunshine““.

Бърн се снима в сериалът „Щети“, а през 2011 се снима в „Х-Мен: Първа вълна“, режисиран от Матю Вон.

Избрана филмография

Източници

  1. Rose Byrne Awards // IMDb. Посетен на 24 октомври 2014. (на английски)

Външни препратки

Шаблон:Актьор-мъниче

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Rose Byrne в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​