Направо към съдържанието

Сперма: Разлика между версии

522 байта изтрити ,  преди 7 години
редакция без резюме
мРедакция без резюме
Редакция без резюме
Спермата съдържа: 60% простатен секрет, само 2 до 5% [[сперматозоид]]и, както и [[фруктоза]] (която служи за енергийно депо на семенните клетки), [[тестостерон]], [[цинк]] и други вещества помагащи на сперматозоидите за оплождане на [[яйцеклетка]]та.
 
KURVIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII MAIKA VI DEBAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Сперма може да бъде отделена не само при оргазъм, но и при неволно семеизпразване, най-често през нощта или т. нар. [[нощна полюция]], характерна за възрастта на пубертета.
 
Чрез спермата ''могат'' да се предават [[полово предавани болести|полово предаваните болести]] като [[СПИН]], [[сифилис]], [[гонорея]], [[трипер]] и др. Риска от това намалява само [[презерватив]]ът.
 
[[оплождане|Оплодителните]] качества на спермата зависят от много фактори. Най-вече това е броят на сперматозоиди в грам семенна течност, които нормално трябва да бъдат над 10 милиона. За по-малки стойности ефект оказват [[стрес]]ът, влошената околна среда, носенето на тесни панталони, [[алкохол]]ът, [[тютюнопушене]]то и [[Наркотично вещество|наркотиците]]. За доказване на техният брой се прави медицинско изследване, наречено [[сперматоцитограма]].
Анонимен потребител