Разлика между версии на „Национална гребна база „Средец““

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м
м
[[Картинка:Гребна база "Средец".JPG|мини|200px|ляво|Национална гребна база "Средец" край София]]
 
'''Национална гребна база „Средец“''', известна още като '''Гребна база "Панчарево"''', е спортен комплекс с национално значение, разположен на брега на [[Панчаревско езеро|Панчаревското езеро]] край [[София]].
 
Базата е изградена през [[1968]] година и е била първото модерно съоръжение в [[България]] за развитие на гребните дисциплини. Днес се използва основно от големите спортни клубове по Кану-каяк. Стопанисва се както от спортните клубове в столицата, така и от „[[Национална спортна база]]“ ЕАД.
 
== Описание ==
ПрезКомплексът е изграден през [[19771968]] г., и за времето си е домакиннай-модерното спортно съоръжение в [[България]] за развитие на гребните дисциплини. През [[1977]] г. на езерото до София се провежда Световното първенство по кану-каяк в столицата, а през 1981 г. - на Световното първенство за младежи във водните спортове. ПрезИзползва годинитесе еактивно биладо края на 1990-те години, като в този период е домакин на множество международни и национални регати по [[академично гребане|гребане]], европейски първенства по [[триатлон]], ветерански надпревари.
Материалната база включва комплекс от съоръжения за провеждане на тренировки и състезания – хотелска част и ресторант, хангари за лодки, понтони, масивен кей, кула и трибуни за наблюдение, както и нисък път по цялата дължина на състезателното трасе, по който може да се движи кола на телевизията за заснемане на състезанията.
 
== История ==
През [[1977]] г. е домакин на Световното първенство по кану-каяк в столицата, а през 1981 - на Световното първенство за младежи във водните спортове. През годините е била домакин на международни и национални регати по [[академично гребане|гребане]], европейски първенства по [[триатлон]], ветерански надпревари.
 
Материалната база включва комплекс от съоръжения за провеждане на тренировки и състезания – хотелска част и ресторант, хангари за лодки, понтони, масивен кей, кула и трибуни за наблюдение, както и нисък път по цялата дължина на състезателното трасе, по който може да се движи кола на телевизията за заснемане на състезанията. Днес на нея провеждат своите тренировки някои от големите спортни клубове по кану-каяк в столицата. Води се в активите на „[[Национална спортна база]]“ ЕАД.
Базата е притегателен център за множество спортни прояви и само с малко инвестиции би могла да се превърне в модерен спортно-възстановителен център в непосредствена близост до столицата. След реконструкция през 2010 г. комплексът експонира своя потенциал за практикуване на различни видове спорт на закрито. Изграден е модерен фитнес център, предлагащ квалифицирани инструктори, спа процедури и масажи. Организират се курсове по танци, бойни изкуства, туристически каяк за любители, както и здравословни програми с различен формат, съобразени с индивидуалните възможности на участниците. Бившият стол за спортистите е преустроен в уютен ресторант.
 
Базата е притегателен център за множество спортни прояви и само с малко инвестиции би могла да се превърне в модерен спортно-възстановителен център в непосредствена близост до столицата. След реконструкция през 2010 г. комплексът експонира своя потенциал за практикуване на различни видове спорт на закрито. Изграден е модерен фитнес център, предлагащ квалифицирани инструктори, спа процедури и масажи. Организират се курсове по танци, бойни изкуства, туристически каяк за любители, както и здравословни програми с различен формат, съобразени с индивидуалните възможности на участниците. Бившият стол за спортистите е преустроен в уютен ресторант. Има възможност за обособяване нов кей за наемане на лодки и водни колела и велотрасе около езерото за улесняване на достъпа до цялата зона за отдих. Комплексът е притегателен център за множество спортни прояви и с малко инвестиции би могъл да се превърне в модерен спортно-възстановителен център, с обособена част и за нуждите на [[Корабомоделизъм|Корабомоделния спорт]].
В бъдеще има проект за обособяване на нов кей откъдето да се наемат водни колела и лодки за разходки в езерото, както и изграждане на велотрасе за улесняване на достъпа до цялата зона за отдих.
 
[[Категория:Гребане в България]]

Навигация