Режисьор: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
8 байтове добавени ,  преди 7 години
м
редакция без резюме
(Страницата е вече обвързана с Уикиданни: 13 МЕП-а бяха премахнати)
мРедакция без резюме
'''Режисьорът''' (за областта на киното: '''кинорежисьор''') наставлява и организира работата по артистичните и драматичните страни при заснемането на даден [[филм]]. <!-- На руски е '''постановчик''', а режисьор е второстепенна длъжност. -->
 
Ролята му обикновено включва определяне на цялостната визия на филма, ръководене на съдържанието и развитието на [[сюжет]]а, управление на играта на [[актьор]]ите (поставяне в различни позиции, изискване на определена емоция), избор и организация на местата, където ще бъде заснет филмът, определяне на технически детайли като позиция на [[камеракинокамера|камерите]], използване на [[осветление]], дължина и съдържание на [[музика]]та към филма (т. нар. ''саундтрак''), както и всякаква друга дейност, свързана с реализиране на художественото виждане на режисьора за филма.
 
На практика много от тези дейност режисьорът прехвърля на своя [[екип]]. Например, режисьорът би могъл просто да опише настроението, което очаква от дадена [[сцена]], а да остави на своите подчинени задачите по осъществяването му.

Навигация