Ангара: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахване на Категория:Реки в Русия, ползвайки HotCat
Редакция без резюме
Ред 21: Ред 21:
| карта-описание =
| карта-описание =
}}
}}
'''Ангара''' (на [[руски]] ''Ангара̀'' ) е [[река]] в Източен [[Сибир]] в [[Русия]], десен приток на [[река]] [[Енисей]], тя е единствената извираща река от езерото [[Байкал]]. Дължината ѝ е 1779 км. Поради голямата [[денивелация]] между началото и края ѝ са построени три [[ВЕЦ]]–а по дължината ѝ, съответно Ангарская, Братская и Уст–Илимская.


'''Ангара''' ({{lang-ru|Ангара́}}) е [[река]] в Източен [[Сибир]] в [[Русия]], най-големият десен приток на река [[Енисей]], единствената река, извираща от езерото [[Байкал]].
Съществува сибирска [[легенда]], описваща в романтична форма бягството на Ангара от баща ѝ [[Байкал]] и седемте ѝ братя (вливащите се седем големи [[реки]] в езеро [[Байкал]]) към [[Енисей]].
[[Файл:Angara.png|мини|вляво|Басейнът на Ангара]]


Нейната дължина е 1779 км. Поради голямата [[денивелация]] между началото и края на реката са построени 3 [[ВЕЦ]]а по нейното русло, съответно Ангарская, Братская и Уст-Илимская.
По бреговете на Ангара са разположени градовете [[Иркутск]], [[Ангарск]], [[Братск]], [[Уст Илимск]] и др.

Има сибирска [[легенда]], описваща в романтична форма „бягството“ към Енисей на Ангара от „баща“ ѝ Байкал и от 7-те ѝ „братя“ (7-те големи реки, вливащи се в Байкал).

По бреговете на Ангара са разположени градовете [[Иркутск]], [[Ангарск]], [[Усоле Сибирское]], [[Свирск]], [[Братск]], [[Уст Илимск]] и [[Кодинск]].


==Външни препратки==
==Външни препратки==
* [http://baikalarea.ru/pribaikal/reki/angara/dvaimeny.htm Ангара – река с двумя именами], ''Байкальский край'' (портал)
* [http://autorsite.narod.ru/Irk/Angara.html АНГАРА], ''AutorSite''
* [http://library.istu.edu/baikal/vsp/publ/91-2-16.htm Пожалейте Ангару!]
* [http://www.magicbaikal.ru/ecology/openletter.htm Зона экологического бедствия]
* [http://my-irk.ru/angara.html Легенда о реке Ангаре]


{{Русия-мъниче}}
{{Русия-мъниче}}

Версия от 11:20, 6 юли 2015

Вижте пояснителната страница за други значения на Ангара.

Ангара
Ангара
Общи сведения
МестоположениеРусия
Дължина1 779 km
Водосб. басейн1 040 000 km²
Начало
Мястоезерото Байкал
Координати51°52′00.12″ с. ш. 104°49′09.84″ и. д. / 51.8667° с. ш. 104.8194° и. д.
Устие
Мясторека Енисей
Координати58°06′00″ с. ш. 93°00′00″ и. д. / 58.1° с. ш. 93° и. д.
Ангара в Общомедия

Ангара (Шаблон:Lang-ru) е река в Източен Сибир в Русия, най-големият десен приток на река Енисей, единствената река, извираща от езерото Байкал.

Басейнът на Ангара

Нейната дължина е 1779 км. Поради голямата денивелация между началото и края на реката са построени 3 ВЕЦа по нейното русло, съответно Ангарская, Братская и Уст-Илимская.

Има сибирска легенда, описваща в романтична форма „бягството“ към Енисей на Ангара от „баща“ ѝ Байкал и от 7-те ѝ „братя“ (7-те големи реки, вливащи се в Байкал).

По бреговете на Ангара са разположени градовете Иркутск, Ангарск, Усоле Сибирское, Свирск, Братск, Уст Илимск и Кодинск.

Външни препратки

Шаблон:Русия-мъниче