Разлика между версии на „Еднорог“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
(I added content.)
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
м
[[Картинка:DomenichinounicornPalFarnese.jpg|thumb|right|250px| Благородна и замечтана девица опитомява еднорог, фреска от двореца Фарнезе в [[Рим]], вероятно на художника [[Доменикино]], около [[1602]] г.]]
'''Еднорогът''' е митично създание, на което се приписват красота и изключителни вълшебни качества. Най-често еднорогът е представен като бял кон със златист рог на челото или бледо син с големи криле със същия цвят. Обитава гъсти гори. Може да става невидим.
 
Еднорогът, наричан в [[Япония]] '''Кирин''', а в [[Китай]] - '''ци-лин''', е едно от най-красивите творения на човешката фантазия. Обикновено го описват като силен и грациозен бял [[кон]] с дълъг спираловиден рог на челото. Рогът притежава магически лечебни свойства. Той може да покаже дали във водата на кладенец или в друга течност има отрова и ако има, може да ги пречисти и да ги направи безопасни. Еднорозите в западните митове са буйни, необуздани и агресивни. Залавянето им е невероятно трудно. Ръкописи от [[12 век]] съветват ловците как да уловят еднорог: животното трябва да бъде омаяно от девствена девойка. Покорено от нея, то заспива с глава в скута ѝ. Това е удобният момент ловците да го уловят и да отрежат рога му. Някои богати благородници се хвалели, че притежават рогове от еднорози, с които проверявали дали храната и напитките, които им поднасят, не са отровени. Трябва да се поясни, че еднорогът не е [[пегас]] - еднорогът няма крила, а от своя страна пегасът няма рог.
 
Сред западните народи се споменава за пръв път за еднорогът през 398 г. пр.Хр. Тогава гръцкия историк [[Ктезий]] записал разкази на пътешественици, в които еднорозите са описани като диви магарета, големи колкото коне, дори още по-големи. Тялото им е бяло главите - — пурпурни, а очите - — тъмносини. На челото си имат един рог, който е дълъг около половин метър. Ктезий нарекъл това създание '''Моноцерос''', което означава един рог.
 
== Килин (Ци-лин) ==
Китайският '''ци-лин''' се описва с тяло на елен, бича опашка и конски копита. Има къс рог на челото, който е от плът (за разлика от европейския еднорог е мек и не притежава чудодейни свойства), козината му е с пет цвята (цветовете на петте стихии или петте добродетели), коремът му е сивокафяв или жълт.
 
Китайският '''ци-лин''' се описва с тяло на елен, бича опашка и конски копита. Има къс рог на челото, който е от плът (за разлика от европейския еднорог е мек и не притежава чудодейни свойства), козината му е с пет цвята (цветовете на петте стихии или петте добродетели), коремът му е сивокафяв или жълт.
 
Вярва се, че ци-лин се ражда само тогава, когато в държавата управлява добър владетел или когато се ражда или умира велик мъдрец. Появата му предвещава раждането на такъв мъдрец или мъдър император. В китайското изкуство безсмъртните и мъдреците се изобразяват яздещи ци-лин, а изключително надарените деца се наричат "синове на ци-лин.
== Каркадан ==
Митично животно, известно от арабските приказки. Представлява огромно същество с рог на челото, чието любимо развлечение било да наниже на рога си един или два слона и да се разхожда с тях, докато те не станат скелети.
 
== Външни препратки ==
{{commonscat-inline|Unicorns}}
 
[[Категория:Митични същества]]

Навигация