Разлика между версии на „Сеул“

Направо към навигацията Направо към търсенето
150 байта изтрити ,  преди 4 години
Файлът „Teheran_road.jpg“ е изтрит от Общомедия от потребител Green Giant поради: Per c:Commons:Deletion requests/Files from enwiki user Patriotmissile.
м (Removing Link FA template (handled by wikidata))
(Файлът „Teheran_road.jpg“ е изтрит от Общомедия от потребител Green Giant поради: Per c:Commons:Deletion requests/Files from enwiki user Patriotmissile.)
 
== Икономика ==
 
[[Файл:Teheran road.jpg|thumb|right|230px|Булевард Техеран, сърце на икономическия център на Сеул]]
От края на Корейската война до наши дни Сеул е постоянен процес на модернизация. Благодарение на бързата [[индустриализация]] и разцвета на местната икономика столичният град се превръща в един от най-важните икономически центрове в Азия. В периода 1989 - 1998 южнокорейската иконимика годишно се увеличава с 11,6%, като Сеул е отговорен за най-съществената част от растежа ѝ. Към 1997 [[безработица]]та възлиза на едва 2,7%, но в края на същата година Южна Корея е въвлечена в [[Азиатска финансова криза|азиатската финансова криза]]. В резултат на този неочакван срив, в национален мащаб безработицата скача до 9%, а [[брутен вътрешен продукт|брутният вътрешен продукт]] се свива с 5,5%. Въпреки това страната успява бързо и умело да се измъкне от кризата, а положението в Сеул бързо се възвръща в рамките на нормалното. Въпреки че Сеул представлява 0,6% от територията на Южна Корея, градът е отговорен за 21% от държавния БВП. Благодарение на успешната [[децентрализация|политика на децентрализация]], започната още по време на японската колонизация, Сеул е изгубил позицията си на основен индустриален център в страната, но в сферата на услугите градът продължава да бъде най-важен.
 

Навигация