Романска система: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 1 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q3039595.
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Романската система''', наричана още '''Френска правна система''' е ''институционна система'' на организация на [[гражданско право|гражданското право]] в рамките на [[Континентална правна система|Континенталната правна система]]. Системата е разпространена освен във [[Франция]] и [[Белгия]], още й в [[Испания]], [[Италия]], [[Румъния]] и страните от [[Латинска Америка]]. [[Португалия]] е реципирала някои правни институти от [[пандектна система|пандектната система]] и найната правна система не е чисто институционна.
'''Романската система''', наричана още '''Френска правна система''', е ''институционна система'' на организация на [[гражданско право|гражданското право]] в рамките на [[Континентална правна система|Континенталната правна система]]. Системата е разпространена освен във [[Франция]] и [[Белгия]], още й в [[Испания]], [[Италия]], [[Румъния]] и страните от [[Латинска Америка]]. [[Португалия]] е реципирала някои правни институти от [[пандектна система|пандектната система]] и найната правна система не е чисто институционна.


Романската система дели систематично гражданското право, в разлика от пандектната, на три големи дяла:
Романската система дели систематично гражданското право, в разлика от пандектната, на три големи дяла:

Версия от 23:15, 17 август 2015

Романската система, наричана още Френска правна система, е институционна система на организация на гражданското право в рамките на Континенталната правна система. Системата е разпространена освен във Франция и Белгия, още й в Испания, Италия, Румъния и страните от Латинска Америка. Португалия е реципирала някои правни институти от пандектната система и найната правна система не е чисто институционна.

Романската система дели систематично гражданското право, в разлика от пандектната, на три големи дяла:

Френската правна система е въведена с Френския граждански кодекс (1804/07) (определян като "гражданската конституция на френски език", изменен и допълнен в началото на 2000 г.), известен също й като Наполеонов кодекс, който предхожда с близо век Германския граждански законник (1896-1900).

Немският граждански кодекс е значително по-съвършен от френския, предвид на това, че е разработен след образуването на Германската империя през последните три десетилетия на 19 век. След Освобождението, младата Трета българска държава възприема (реципира) редица правни институти от френското гражданско право, поради й което българската пандектна система на организация на гражданското право не следва като цяло последователно и изцяло германския първообразец.

Източници

Външни препратки