Разлика между версии на „Брюге“

Направо към навигацията Направо към търсенето
32 байта изтрити ,  преди 6 години
линкове, ред. и кор., форматиране: 2x дв. интервал, 2x нов ред, кавички (ползвайки Advisor.js)
(линкове, ред. и кор., форматиране: 2x дв. интервал, 2x нов ред, кавички (ползвайки Advisor.js))
}}
 
'''Брюге''' ({{lang-nl|Brugge}}, {{IPA|[ˈbrʏʝə]}}) или '''Брюж''' ({{lang-fr|Bruges}}, {{IPA|[ˈbʁy:ʒ]}}) е [[град]] във [[Фландрия]], един от трите [[Административно деление на Белгия|регион]]а на [[Белгия]]. Той е разположен в провинция [[Западна Фландрия]], на която е [[столица]]. Общината се състои от Брюге и подобщините [[Асебрук]], [[Дудзеле]], [[Колкерке]], [[Лисевеге]] (включваща [[Зебрюге]]), [[Синт Андрис]], [[Синт Йозеф]], [[Синт Кройс]], [[Синт Михилс]], [[Синт Питерс]] и [[Званкендаме]].
 
Според данните за населението от 1 януари [[2006]] г. населението на Брюге е 117 224. Общата площ е 139,48 кмkm², т.е. [[гъстота на населението|гъстотата на населението]] е 833,40 души на км/km².
 
Подобно на [[Гент]], Брюге е съхранил своята архитектура от времето на [[Средновековие]]то и днес е едно от най-посещаваните от туристите места в Белгия. Обявен е за [[европейска столица на културата]] за [[2002]] г., заедно със [[Саламанка]].
 
== Спорт ==
Град Брюге има два представителни елитни футболни отбора. Отборът с по-голяма популярност и постижения е [[ФК Брюж]]. Другият футболен тим на града е "[[Серкъл Брюж КСВ]]". Двата отбора са дългогодишни членове на висшата белгийска футболна лига [[Жюпилербелгийска лийгПро Лига]].
 
== Известни личности ==
 
== Други ==
* За [[Доктор Зло]], герой от сериите за [[Остин Пауърс]], също се предполага, че е роден в Брюге, въпреки че забравя, че трябва да може да говори нидерландски, след като е роден там.
 
{{Br}}
 
== Забележителности ==
{{Световно културно наследство
}}
 
'''Историческият център на Брюге''' е обявен за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО от 2000 годинаг. Запазена е голяма част от средновековната архитектура. Най-попурярна е готическата [[Църква на Дева Мария (Брюж)|Църква на Дева Мария]] от 13—14 век, чиято кула достига до височина 122.,3 m. и представлява една от най-високите тухлени сгради в света. В олтара на големия параклис се съхранява мраморна статуя на Мадона с младенеца, творение на [[Микеланджело]] от 1504 г.
 
Друга известна забележителност е камбанарията от 13-ти век, с 48 камбани от които, голяма част от които са все още в употреба.
 
В историческия център се намират още [[Фламандски бегинажи|Бегинажътбегинажът в Брюге]], Базиликатабазиликата на „Светата кръв“ от 12 в., Катедралатакатедралата „Св. Спасител“ и други.
 
{{Br}}
 
== Външни препратки ==
{{commons|Bruges}}

Навигация