Обсада на Зара: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: „{{Инфокутия Военен Конфликт| |име=Обсада на Зара (1202) |конфликт = част от международен търг...“
 
Редакция без резюме
Ред 16: Ред 16:
|жертви2=
|жертви2=
|}}
|}}
'''Обсадата на Зара''' продължава в периода от 10 ноември до 23 ноември 2012 г. и завършва с превземането на града от участниците в [[Четвърти кръстоносен поход|Четвъртия кръстоносен поход]] - от владението на [[кралство Унгария]].
'''Обсадата на Зара''' продължава в периода от 10 ноември до 23 ноември 1202 г. и завършва с превземането на града от участниците в [[Четвърти кръстоносен поход|Четвъртия кръстоносен поход]] - от владението на [[кралство Унгария]].


Това не е първата обсада на [[Зара]], но е първата успешна. Предходно морлашко-византийска Зара е обсадена при [[Поход на цар Самуил в Далмация и Загория (Босна и Стара Рашка)|поход на цар Самуил срещу византийците и сърбите в Далмация и сръбските земи]].
Това не е първата обсада на [[Зара]], но е първата успешна. Предходно морлашко-византийска Зара е обсадена при [[Поход на цар Самуил в Далмация и Загория (Босна и Стара Рашка)|поход на цар Самуил срещу византийците и сърбите в Далмация и сръбските земи]].

Версия от 17:22, 23 август 2015

Шаблон:Инфокутия Военен Конфликт Обсадата на Зара продължава в периода от 10 ноември до 23 ноември 1202 г. и завършва с превземането на града от участниците в Четвъртия кръстоносен поход - от владението на кралство Унгария.

Това не е първата обсада на Зара, но е първата успешна. Предходно морлашко-византийска Зара е обсадена при поход на цар Самуил срещу византийците и сърбите в Далмация и сръбските земи.

Това се случва въпреки протестите и несъгласието на папа Инокентий III, но тъй като венецианците плащат на кръстоносците, на път за светите земи, участниците в похода се отбиват първо към Зара, която е по това време (преди Дубровник) основен външнотърговски съперник в Адриатика и въобще в Средиземноморието. По този начин, преди Константинопол, Зара се явява първия (при това католически) град превзет от кръстоносците.

След като Зара е превзета, е и разграбена от кръстоносците - понеже венецианците им обещават по стар обичай плячката.

Предходно Зара е отстъпена от Византия през 1069 г. на Хърватското кралство, което от 1102 г. е в хърватско-унгарска уния, а преди това е един от осемте далматински градове-държави, част от тема Далмация.

По силата на Задарския мирен договор от 18 февруари 1358 г., всички венециански владения в Далмация с островите от залива Кварнер до Драч, т.е. цяла Албания Венета е върната на короната на Свети Стефан. Това положение не е признато от трета страна - Дубровник, от когато за Рагуза е прието да се употребява името република Дубровник, т.е. като за самостоятелен субект на международното право.

След битката при Мохач, Далмация с нейната столица Зара става арена на спор между османците и венецианците.

Източници

Вижте също