Разлика между версии на „Летище Божурище“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
По повод на летището Главният щаб на ВВС официално заявява, че спортните летища не се използват от военните и не възразява те да бъдат прехвърлени на Министерството на младежта и спорта за ползване от спортистите. През февруари 2003 г. началникът на Кабинета на министър-председателя писмено уверява Българския национален аероклуб, че спортните летища ще бъдат предоставени за ползване от аероклубовете. 4 месеца по-късно Божурище тайно е деактувано и от публична е превърнато в частна държавна собственост.
 
По време на правителството на [[НДСВ]] и [[ДПС]] на последното си заседание, преди да подаде оставка, то решава да замени 1 045 532 кв.м държавен терен и сгради на летище Божурище, които са публична собственост, срещу 106 апартамента в София и Пловдив. Летището е дадено на италианския концерн ''"Индустриален парк"'', сделката е спряна временно поради разследване на прокуратурата и е приключена в 2007г2007 г. от следващото правителство на [[БСП]], [[ДПС]] и [[НДСВ]]. За замесени в заменката освен самите министри са подозирани Веселин Боянов, [[Георг Цветански]], [[Красимир Гергов]], Лилия Махмуд Абдула, съпруга на [[Красимир Катев]], премиерите [[Симеон Сакскобургготски]] и [[Сергей Станишев]] и др.
 
През 2008 г. Министерството на културата включва със свое решение летището в списъка на културните паметници на България под името ''"Исторически летищен комплекс "Божурище", землището на с. Гурмазово, община Божурище, с предварителна класификация "Групова урбанистична и историческа културна ценност - комплекс" и предварителна категория "национално значение".'' През 2010 г. фирмата завежда дело срещу този му статут, но губи делото и тричленният състав на Върховния съд потвърждава определения от държавата статут на летището като културен паметник. Процедурата да бъде обявено летището за паметник е започната при министър Стефан Данаилов с решение за това, подписано от него на 7 май 2008 г., и напълно финализирана в 2009 г. от министър Вежди Рашидов. Чуждестранният частен собственик на паметника е глобен през януари 2013 г. от министър Рашидов, защото е оставил на разрухата този паметник на българската история.
историческа културна ценност - комплекс" и предварителна категория "национално значение". '' През 2010 г. фирмата завежда дело срещу този му статут, но губи делото и тричленният състав на Върховния съд потвърждава определения от държавата статут на летището като културен паметник. Процедурата да бъде обявено летището за паметник е започната при министър Стефан Данаилов с решение за това, подписано от него на 7 май 2008 г., и напълно финализирана в 2009 г. от министър Вежди Рашидов. Чуждестранният частен собственик на паметника е глобен през януари 2013 г. от министър Рашидов, защото е оставил на разрухата този паметник на българската история.
 
Решението на тричленния състав на съда е обжалвано през 2013 година пред 5-членен състав, който отменя заповедта и връща преписката на Министерството на културата с мотиви, че са допуснати съществени нарушения при издаването й, включително неуведомяване на заинтересовани лица и неясен териториален обхват на обекта на временната защита. Назначена е и анкетна комисия в Народното събрание, чиято цел е да изготви доклад за действията на институциите през последните години.
 
Това последно по делото решение е окончателно и не подлежи на обжалване. През месец юни 2014г2014 г. собствениците нена терена започват неговото разчистване от стари сгради и съоръжения и пристъпват към реализация на инвестиционния си проект. Съборени са първо старите хангари на някогашната аеропланна работилница, а през месец август е премахнат и големия хангар на летището. Паралелно върви и премахване на настилката на пистата. В медиите са публикувани и първите проекти за архитектурата на бъдещата индустриална зона, дело на арх. Реймондо Флакомио.<ref>[http://hmw-group.com/%D0%98%D0%BD%D0%B4%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BDИндустриален-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BAпарк-%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8FСофия.html Индустриален парк София]</ref>
 
==Галерия==

Навигация

Лични инструменти

Именни пространства

Варианти