Светлина (област Бургас): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
кирилско І → латинско I
Ред 17: Ред 17:
== История ==
== История ==


Първите заселници идват от Добруджа и се установяват в местността Першава. В близост до тях се е намирал бейски чифлик. Най-старото име на селото е Бегли. Търсейки удобно за препитание място и близостта на реката, заселниците се преместват в местността Голения Юрт, а по-късно в друга местност Малкия Юрт (''юрт'' на турски означава "родина"'')'' . Старото име на с. Светлина e Бей Махле наричало се е така, защото хората потърсили закрилата на бея заради честите набези на черкезите. След това селото се е наричало Бейова махала или Бей махле.След освобождението на България през 1885 г. е преименувано на с. Господарево с министерска заповед 2829/обнародвана на 14.08.1934 г., а по-късно селото придобива сегашното си име, а именно с. Светлина, прието с указ №557, обнародван на 23.11.1951 г.
Първите заселници идват от Добруджа и се установяват в местността Першава. В близост до тях се е намирал бейски чифлик. Най-старото име на селото е Бегли. Търсейки удобно за препитание място и близостта на реката, заселниците се преместват в местността Голения Юрт, а по-късно в друга местност Малкия Юрт (''юрт'' на турски означава "родина"'')'' . Апостола на свободата [[Васил Левски]] е минал през село Светлина на път за [[Лозенград]]. Старото име на с. Светлина e Бей Махле наричало се е така, защото хората потърсили закрилата на бея заради честите набези на черкезите. След това селото се е наричало Бейова махала или Бей махле.След освобождението на България през 1885 г. е преименувано на с. Господарево с министерска заповед 2829/обнародвана на 14.08.1934 г., а по-късно селото придобива сегашното си име, а именно с. Светлина, прието с указ №557, обнародван на 23.11.1951 г.


== Културни и природни забележителности ==
== Културни и природни забележителности ==

Версия от 14:43, 23 септември 2015

Вижте пояснителната страница за други значения на Светлина.

Светлина
Общи данни
Население210 души[1] (15 март 2024 г.)
7,87 души/km²
Землище26,717 km²
Надм. височина63 m
Пощ. код8322
Тел. код05553
МПС кодА
ЕКАТТЕ65560
Администрация
ДържаваБългария
ОбластБургас
Община
   кмет
Средец
Иван Кичев
(ЗС „Александър Стамболийски“; 2023)

Светлина е село в Югоизточна България. То се намира в община Средец, област Бургас.

География

Селото се намира в Югоизточния регион на страната, на разстояние 312 km от София.

История

Първите заселници идват от Добруджа и се установяват в местността Першава. В близост до тях се е намирал бейски чифлик. Най-старото име на селото е Бегли. Търсейки удобно за препитание място и близостта на реката, заселниците се преместват в местността Голения Юрт, а по-късно в друга местност Малкия Юрт (юрт на турски означава "родина") . Апостола на свободата Васил Левски е минал през село Светлина на път за Лозенград. Старото име на с. Светлина e Бей Махле наричало се е така, защото хората потърсили закрилата на бея заради честите набези на черкезите. След това селото се е наричало Бейова махала или Бей махле.След освобождението на България през 1885 г. е преименувано на с. Господарево с министерска заповед 2829/обнародвана на 14.08.1934 г., а по-късно селото придобива сегашното си име, а именно с. Светлина, прието с указ №557, обнародван на 23.11.1951 г.

Културни и природни забележителности

На югозапад от селото се е намирал манастир с останки от зидове, за които се предполага, че са от римско време. Край самия манастир е открита могила. Манастирът е опожаряван, но е възстановяван от хората от селото. Доскоро манастирът не съществувал като постройка, но с помощта на дарения и усилията на всички хора от селото бе възстановен през 2007 г. В близост до параклиса има аязмо с лековита вода.

Църквата „Свети Димитър“ е изградена от жителите на селото през 1869 г. Първия свещеник в селото е от рода Попстефанови. През 1918 г. в селото идва поп Мезенцев, а след него в църквата служи поп Георги Куртев. Село Светлина е старо енорийско село, което е посещавано от първия български екзарх Антим I през 1853 г., който е пътувал от родното си село Вейсала (сега в Турция) за Видин. Среща се със свещеник Стефан Проданов и му подарява Псалтир на черковно-славянски и Фермана, с който Високата порта отдава църковна независимост на Българската православна църква. Посещението и направените подаръци на селската църква са доказателство за авторитета на духовния храм в Българската екзархия.

Училището в с. Светлина е едно от най-старите в региона. В сборника „ Училищата в Княжество България“ за учебната 1895/1896 г., раздел 2 по общини и населени места е написано, че училището в с. Светлина (Бей Махле) е открито през 1846 г. През същата година е построена училищна сграда (стая).

През 1910 г. е построена новата сграда на училището с четири стаи, а през 1954 г. по идея на тогавашния директор Добри Гунов започва надстройката на втория етаж на училището.

Читалището „Иван Вазов“ е основано през април 1913 г. в дюкяна на Христо Симеонов. В него е отделена стая за съхранение на първия книжен фонд и за читалня. Книги били закупени от Георги поп Стефанов, един от образованите за времето си хора в селото. Неговия пример продължават Стефан Гайдов, Гуно Добрев, Атанас Христов и др. За първи библиотекар е назначен Христо Симеонов. От 1940 г. читалището се помещава в кметството и продължава да е единственият културен център в селото. През 1980 г. читалището се помещава в новопостроената сграда. Библиотеката, чийто фонд наброява 4100 тома, се разполага в обширна зала с читалня. В сградата има киносалон, в който се провеждат концерти и събирания за различни празници. Самодейните състави към читалището са сред лауреатите на съборите в Босна, Копривщица и Петрова нива. От 2007 г. е създаден етнографски музей, където могат да се видят стари носии и предмети от бита, които са използвани от нашите баби и дядовци.

Редовни събития

  • 7 ноември – събор на с. Светлина
  • Последната неделя на месец февруари – кукерски игри
  • 14 октомври (Св. Петка) – празник на параклиса

Други

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България