Поклонник: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
м Страница с МЕП
Редакция без резюме
Ред 19: Ред 19:
[[Категория:Религия]]
[[Категория:Религия]]
[[Категория:Свети места]]
[[Категория:Свети места]]

[[da:Pilgrim]]
[[de:Pilger]]
[[en:Pilgrim]]
[[gl:Peregrino de Santiago de Compostela]]
[[id:Peziarah]]
[[ko:성지 순례]]
[[la:Peregrinatio]]
[[nn:Pilegrim]]
[[no:Pilegrim]]
[[pl:Pielgrzym (religia)]]
[[sr:Ходочасник]]
[[sv:Pilgrim]]
[[Категория:Страници с непрехвърлен в Уикиданни МЕП]]

Версия от 17:32, 7 октомври 2015

Поклонник или пилигрим е човек, който предприема пътешествие до свещено място. Често това включва изминаването на дълъг път. Примери са християните, които посещават Божи гроб, мюсюлмани, които посещават Мека, евреи на път към Йерусалим и т.н.

Целта на тези пътешествия е различна за различните вярващи. Християните вярват, че ще се почувстват по-близо до Господ, че допирът със свещените места и предмети, както и участието в литургиите би им дарило Божията благословия. Повечето интерпретации на Корана изискват всеки мюсюлманин да посети Мека през живота си. За други това може да бъде философско преобръщение.

Български пилигрими

В българската култура е било традиционно да се добави представката Хаджи- към личното име на тези, които са посетили Божи гроб. Стопанинът-патриарх от семейството е закупувал бяла роба от пътешествието, която е носел като облекло след завръщането си. Поради разходите на едно такова пътуване, броят на осъществилите го е бил ограничен. В повечето случаи то е било по възможностите на богатите членове на обществото, т. нар. чорбаджии.

Литература

O Diário de um Mago, Пауло Коелю

Вижте също