Стеаринова киселина: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
кор.
Ред 1: Ред 1:
'''Стеариновата киселина''', наричана още '''''октадеканова киселина''''', е една от многото полезни [[наситени мастни киселини]], които идват от животински и растителни мазнини и масла. Химичната и&#768; формула е С<sub>17</sub>Н<sub>35</sub>COOH. [[Картинка:stearicacid.png|right]]
'''Стеариновата киселина''', наричана още '''''октадеканова киселина''''', е една от многото полезни наситени [[мастна киселина|мастни киселини]], които идват от животински и растителни мазнини и масла. Химичната и&#768; формула е С<sub>17</sub>Н<sub>35</sub>COOH. [[Сол]]ите и [[естер]]ите на стеариновата киселина се наричат ''стеарати''. [[Картинка:stearicacid.png|right]]


== Етимология ==
== Етимология ==
Името и&#768; идва от [[гръцки език|гръцката]] дума στέαρ (стеар), която означава тлъстина.
Името и&#768; идва от [[гръцки език|гръцката]] дума στέαρ (стеар), която означава „тлъстина“.


== Получаване и употреба ==
== Получаване и употреба ==
Стеариновата киселина се получава след като животинската мазнина се подлага на действието на [[вода]]та при високо налягане и температура. Тя може да се получи и при хидриране на растителни масла. Стеариновата киселина се използва като съставна част на [[свещ]]и, [[сапун]]и и козметични средства, както и за омекотяване на [[гума|гуми]].
Стеариновата киселина се получава, след като животинската мазнина се подлага на действието на [[вода]] при високо налягане и температура. Тя може да се получи и при хидриране на растителни масла. Стеариновата киселина се използва като съставна част на [[свещ]]и, [[сапун]]и и козметични средства, както и за омекотяване на [[гума|гуми]].


== Физични свойства ==
== Физични свойства ==
* [[Молекулно тегло]]: 284,48 amu (на англ. ''atomic mass unit'', буквално ''атомна масова единица'')
* [[Молекулно тегло]]: 284,48 amu (на англ. ''atomic mass unit'', ''[[единица за атомна маса]]'')
* [[Точка на кипене]]: 361°C
* [[Точка на кипене]]: 361 °C
* [[Точка на топене]]: 69,6°C
* [[Точка на топене]]: 69,6 °C


== Вижте още ==
== Вижте още ==

* [[Олеинова киселина]]
* [[Олеинова киселина]]



Версия от 18:14, 7 октомври 2015

Стеариновата киселина, наричана още октадеканова киселина, е една от многото полезни наситени мастни киселини, които идват от животински и растителни мазнини и масла. Химичната ѝ формула е С17Н35COOH. Солите и естерите на стеариновата киселина се наричат стеарати.

Етимология

Името ѝ идва от гръцката дума στέαρ (стеар), която означава „тлъстина“.

Получаване и употреба

Стеариновата киселина се получава, след като животинската мазнина се подлага на действието на вода при високо налягане и температура. Тя може да се получи и при хидриране на растителни масла. Стеариновата киселина се използва като съставна част на свещи, сапуни и козметични средства, както и за омекотяване на гуми.

Физични свойства

Вижте още