Гьоте университет Франкфурт на Майн: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 36: Ред 36:
== Структура ==
== Структура ==
=== Кампус „Бокенхайм“ ===
=== Кампус „Бокенхайм“ ===
На територията му се намират сградите на институтите по Социални науки, Педагогика, Психология, Математика, Информационни науки и Човешка география.
На територията му се намират сградите на институтите по [[социални науки]], [[педагогика]], [[психология]], [[математика]], [[информационни науки]] и [[човешка география]].


<center><gallery>
<center><gallery>

Версия от 16:54, 8 октомври 2015

Гьоте университет Франкфурт на Майн
Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main
Основан1912/1914
Виддържавен
Финансиране370 млн. €
Преподаватели3105 (636 професори)
Студенти46 547 (6000 чужди студенти)
МестоположениеФранкфурт на Майн, Хесен, Германия
Сайтuni-frankfurt.de/de Шаблон:Ref-de
Карта
Гьоте университет Франкфурт на Майн в Общомедия

Университетът „Йохан Волфганг Гьоте“, Франкфурт на Майн (Шаблон:Lang-de), предаван на български и в други форми като Йохан Волфганг Гьоте университет Франкфурт на Майн или Гьоте университет Франкфурт на Майн, обикновено наричан само Франкфуртски университет, е най-голямото висше училище в гр. Франкфурт на Майн, Хесен, Германия.

Основан е през 1914 г. като граждански университет, което означава че, докато има провинциален университет в Прусия, той е бил основан и финансиран от богати и активно либерални граждани на Франкфурт на Майн — уникално положение в германската университетска история. Наименуван е през 1932 г. на един от най-известните местни хора в града - поета и писател Йохан Волфганг фон Гьоте. Днес университетът има 37 353 студенти.

Рейтинги

  • Според рейтинга на Ню Йорк Таймс през 2012 г. университетът е в първата десетица веднага след 150-те най-добри университета в света[1]
  • ARWU World Shanghai Rankings поставя университета в сегмента 101-о-150-о място в света[2]
  • През 2010 г. QS World University Rankings го поставя на 182-о място в света[3]
  • Според рейтинга на Times Higher Education World University Rankings университетът заема 197-о място в света.
  • Според THES - QS World University Rankings през 2012 г. университетът е на 201-о място в света[3]. В отделните научни области: 106-о в Изкуства и хуманитаристика, 154-о в науки за живота и биомедицина, 207-о в природни науки и 101-о в социални науки.

Структура

Кампус „Бокенхайм“

На територията му се намират сградите на институтите по социални науки, педагогика, психология, математика, информационни науки и човешка география.

Кампус „Ридберг“

На територията му се намират сградите на институтите по Фармацевтика, Физика, Химия, Биохимия, Науки за земята и География.

Кампус „Вестенд“

Най-новият кампус на университета. На територията му се намират сградите на институтите по Теология, Философия, История, Филология, Археология, Право, Икономика и бизнес администрация.

Кампус „Нидеррад“

На територията му се намират сградите на институтите по медицина и стоматология и на университетската болница.

Източници

  1. Global Companies Rank Universities // New York Times. Посетен на 1 December 2012. (англ.)
  2. Academic Ranking of World Universities 2012 // Посетен на 3 December 2012. (англ.)
  3. а б QS World University Rankings 2010 Results (англ.)

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Johann Wolfgang Goethe University Frankfurt am Main в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​