Дневник (2001): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 47: Ред 47:


== История ==
== История ==
Създаден е с амбицията да възстанови традициите на сериозната [[журналистика]] в България и е насочен към икономически, политически и обществено активната част от населението. „Дневник“ съдържа най-голямата (16 страници) бизнес секция в българската преса.
Създаден е с амбицията да възстанови традициите на сериозната [[журналистика]] в България и е насочен към икономически, политически и обществено активната част от населението. „Дневник“ съдържа най-голямата (16 страници) бизнес секция в българската преса.Да.


== Бележки ==
== Бележки ==

Версия от 12:17, 12 октомври 2015

Тази статия е за съвременния български вестник. За скопския вестник вижте Дневник (Скопие). За историческия български вестник вижте Дневник (1902 - 1944).

Дневник
Информация
Видежедневник (понеделник-петък)
онлайн: и събота и неделя
Начало12 февруари 2001
Край28 октомври 2011
Онлайн началофевруари 2001
НаследникКапитал дейли
(наследява печатното издание)
Цена0.80 лв.
ИздателИкономедиа АД
Главен редакторВелислава Попова
Езикбългарски език
Политическидясно
Тираж12-15 000
Свързани вестнициКапитал
ДържаваБългария
Сайтwww.dnevnik.bg

„Дневник“ е български национален онлайн и бивш печатен всекидневник на „Икономедиа“ АД, издател и на в. „Капитал“, сп. „Едно“, сп. „Бакхус“ и други.

Изданието излиза в печатен формат от февруари 2001 г. и до 2005 г. е последният български всекидневник в голям формат. Последният брой на печатното издание излиза на 28 октомври 2011 г.[1] То е наследено от уебсайта на вестника, dnevnik.bg, и новият печатен всекидневник „Капитал дейли“.

Сайт на Дневник

Сайтът на Дневник предлага свободен достъп до статии от най-новия брой, както и пълен архив на изданието, а също снимкови галерии от избрани снимки за деня (на Ройтерс), блогове и други. Ежеседмични автори на рубрики за „Дневник“ са писателите Георги Господинов и Юлиан Попов, преводачът Александър Андреев, редакторът на „Литературен вестникБойко Пенчев и Александър Божков, бивш вицепремиер в правителството на Иван Костов.

Освен информационно журналистическо съдържание сайтът на Дневник предлага и възможност за коментар от регистрирани потребители на вестника, заедно с опции подобни на социална мрежа, с добавяне на приятелски потребители и отбягване на нежелани потребители. Могат да се добавят също и журналисти от вестника. Първоначално сайтът разчита основно на анонимни потребители и съответно коментари към публикациите, но в последствие разрешава само регистрираната форма на потребителско участие на сайта, с което поставя и основите на развитие на сайта към смесено журналистическо - на социална мрежа съдържание и тип. Сайтът има опция за лесно преминаване към сайтовете Капитал и други на Икономедия, заедно с потребителската регистрация, която остава същата.

Онлайн изданието има и мобилен вариант, който е предназначен за ползване на сайта с мобилни телефони или други мобилни устройства. Мобилният вариант позволява коментиране, но няма възможност за възпроизвеждане на видео и аудио материалите, тъй като повечето мобилни устройства не поддържат Flash.

Потребителите имат възможност да пускат и свои кратки новини и съобщения чрез формата "бип".

Цензура

Сайтът на Дневник има рестриктивна политика към своите потребители, като в някои случаи (макар не винаги) нецензурни мнения се изтриват, както и такива с критики към вестника. Вестник Дневник е и от първите, които коментират в статия етоса на свой потребител(и), в случая Wrornoxmaniak, взимайки изглежда негов ироничен коментар за действителен (буквален) и разгръщайки цяла конспиративна теория около ника, в същото време блокирайки го на сайта, за да не може той да се защити [2].

История

Създаден е с амбицията да възстанови традициите на сериозната журналистика в България и е насочен към икономически, политически и обществено активната част от населението. „Дневник“ съдържа най-голямата (16 страници) бизнес секция в българската преса.Да.

Бележки

Външни препратки