Разлика между версии на „Факултет по математика и информатика (Софийски университет)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
форматиране: 20x тире, 3x кавички, 13 интервала, тире-години (ползвайки Advisor.js)
м (форматиране: 20x тире, 3x кавички, 13 интервала, тире-години (ползвайки Advisor.js))
[[Файл:Sofia University - FMI 2.jpg|дясно|мини|Факултет по математика и информатика]]
 
'''Факултетът по математика и информатика''' ('''ФМИ''') на [[Софийски университет|Софийския университет]] предлага обучение по редица специалности, свързани с компютърните и математическите науки. Сградата му се намира в [[Лозенец (квартал)|квартал "Лозенец„Лозенец“]]" на бул. "Джеймс„Джеймс Баучер"Баучер“ №5, в непосредствена близост до [[Химически факултет (Софийски университет)|Химическия]] и [[Физически факултет (Софийски университет)|Физическия]] факултет.
 
== История ==
Факултетът е основан на [[24 ноември]] [[1889]] г. като Физико-математическо отделение към Висшето училище. През 1904 г., с преименуването на Висшето училище в [[Софийски университет]], отделението става Физико-математически факултет (ФМФ). Първоначално във ФМФ се обучават студенти по специалностите Естественици, Химици и Математици (физико-математици). С годините от ФМФ се създават нови специалности и отделят факултети (агоровомически, ветеринарен, медицински). Отделна специалност Математика във ФМИ се обучава от 1926 г. Пет са катедрите, които образуват Математическия институт (първоначално "кабинет"„кабинет“) на ФМФ: Основи ва висшата математика (преименувана по късно в Диференциално и интегрално смятане), Висш анализ, Геометрия и Висша алгебра (преименувана през 1928 г. във Висша алгебра и теория на вероятностите). Първи уредник (директор) на Математическия институт е [[Антон Шоурек]].
 
През 1947 г. със нов Закон за висшето образование, покрай други промени ФМФ е преименуван на Природо-математически факултет. След отделянето последователно на биолого-геолого-географски и Химически факултети се връща старото име Физико-математически факултет.
 
През [[1963]] г. се отделя [[Физически факултет (Софийски университет)|Физически факултет]] и се обособява самостоятелен Математически факултет. В края на 1971 г. се създава Единният център за наука и подготовка на кадри по математика и механика, обединяващ Факултет по математика и механика (наследник на Математическия факултет на СУ) и Институт по математика и механика, наследил от своя страна Математическия институт с ИЦ, Института по техническа механика и част от Института по водни проблеми. Целта на обединението е да се подготвят необходимото количество специалисти за работата на множеството Изчислителните центрове в страната. Организацията на обучението включва три степени:
 
блок A - – три годишно обучение - – обща подготовка по математика и информатика (математическо осигуряване - – програмиране), съответно на съвременния Бакалавър;
 
блок B - – три семестъра (след блок A) специализация по конкретна област от математиката или информатиката, съответно на съвременния Магистър.
 
блок D и D' - – два и още два семестъра (след блок A) специализация в учителската професия;
 
блок C - – (след блок A) двегодишно обучение, съответно на съвременната докторантура.
 
През 1986 г. се въвежда специалността Информатика и факултетът добива днешното си име Факултет по математика и информатика. Единният център прекратява съществуването си в края на 1988 г. Специалността Приложна математика се въвежда в средата на 90-те години, а останалите в началото на ХХІ век.
 
В библиотеката на ФМИ се съхраняват около 80 000 тома – най-старата сбирка от математическа литература на Балканския полуостров.<ref>[http://www.fmi.uni-sofia.bg/about История на ФМИ - – сайт на ФМИ]</ref>
 
== Обучение ==
 
== Катедри ==
* Алгебра
* Аналитична механика
* Вероятности, операционни изследвания и статистика
* Комплексен анализ и топология
* Компютърна информатика
* Математическа логика и приложенията ùѝ
* Математически анализ
* Обучение по математика и информатика
* Софтуерни технологии
* Числени методи и алгоритми
* Лаборатория „Математическо моделиране в икономиката“
 
== Турнири ==
Факултетът организира ученическо състезание „Национален турнир на младите математици“<ref>[http://mladi.fmi.uni-sofia.bg/ Официален уебсайт на турнира]</ref>. От [[2006]] г. се организира и ежегоден „Турнир на декана на ФМИ“, насочен към всички любители, без значение от възрастта и образованието им<ref>[http://www.fmi.uni-sofia.bg/turniri/turnir_B_Boyanov Турнир проф. Б. Боянов - – сайт на ФМИ]</ref>. През [[2009]] г. състезанието се преименува на „Турнир проф. Борислав Боянов” в памет на създателя на турнира – акад. [[Борислав Боянов]].
 
== Декани ==
Начело на Факултета е неговият декан. От отделянето на математиката в самостоятелен факултет негови декани са били:
* [[Алипи Матеев]] 1963 - – 1966
* [[Александър Гьонов]] 1966 - – 1968
* [[Дойчин Дойчинов]] 1968 - – 1970
* [[Благовест Сендов]] 1971 - – 1973
* [[Димитър Димитров (математик)|Димитър Димитров]] 1973 - – 1979
* [[Рачо Денчев]] 1979 - – 1983
* [[Генчо Скордев (математик)|Генчо Скордев]] 1983 - – 1989
* [[Боян Димитров]] 1989 - – 1991
* [[Михаил Гаврилов]] 1991-19951991–1995
* [[Емил Хорозов]] 1995 - – 1999
* [[Йордан Митев (математик)|Йордан Митев]] 1999 - – 2003
* [[Борислав Боянов]] 2003 - – 2007
* [[Иван Сосков]] 2007 - – 2013
* [[Евгения Великова]] 2013 -
 

Навигация