Разлика между версии на „Черковна (област Варна)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
форматиране
м (форматиране)
{{друго значение||другите български села с това име|Черковна}}
 
{{обработка|форматиране}}
{{Селище в България
| картинка =
 
== География ==
== История ==
За първи път името на село Черковна се споменава в записка на дубровнишкия търговец Павел Джорджич (10.01.1595г1595 г.) адресирана до Стефан Батори (княз на Седмоград). Публикувани са във Флорентинския архив. През 1838г1838 г. започнали строежа на черква, завършена през 1841г1841 г. Служила е като храм на околните села. Първото училище във варненска област е открито на 08.11.1841г1841 г. от Рашко Илиев Блъсков. Първоначално с 15 деца от Черковна, а по късно и с ученици от целия Сърт. Историята на черковненци говори, че техните деди и бащи са били предприемчиви, будни и свободолюбиви хора. Не веднъж съдбата им е поднасяла горчилки, но те винаги са ги превъзмогвали и чрез упорит труд са превръщали своя роден край в градина. Не веднъж населението на Черковна е било принуждавано да напуща градените с упование за по- светли дни домове и да бяга далеч в Силистренско или зад пределите на родината. Но родния край то никога не е забравяло и отново се е връщало на своите земи. Градините и лозята отново са се разцъфтявали и натежавали с обилен плод и стада добитък са пълнели кошарите на работливите стопани.
 
== История ==
За първи път името на село Черковна се споменава в записка на дубровнишкия търговец Павел Джорджич (10.01.1595г.) адресирана до Стефан Батори (княз на Седмоград). Публикувани са във Флорентинския архив. През 1838г. започнали строежа на черква, завършена през 1841г. Служила е като храм на околните села. Първото училище във варненска област е открито на 08.11.1841г. от Рашко Илиев Блъсков. Първоначално с 15 деца от Черковна, а по късно и с ученици от целия Сърт.Историята на черковненци говори, че техните деди и бащи са били предприемчиви, будни и свободолюбиви хора. Не веднъж съдбата им е поднасяла горчилки, но те винаги са ги превъзмогвали и чрез упорит труд са превръщали своя роден край в градина. Не веднъж населението на Черковна е било принуждавано да напуща градените с упование за по- светли дни домове и да бяга далеч в Силистренско или зад пределите на родината. Но родния край то никога не е забравяло и отново се е връщало на своите земи. Градините и лозята отново са се разцъфтявали и натежавали с обилен плод и стада добитък са пълнели кошарите на работливите стопани.
Населението от този край е известно със своята ученолюбивост. Черковна в ония времена бива не само административен, но културен и просветен център за този край.
 
<!-- == Религии == -->
 
<!-- == Обществени институции == -->
== Културни и природни забележителности ==
В селото се намира черква на около 200 години, музейна сбирка разположена в старата сграда на училището, читалище. През 1841г1841 г. е основано първото училище във Варнеска област от първия му учител - – Рашко Илиев Блъсков. <ref>[http://online.focus-radio.net/?action=news&id=739859 Първото българско училище във Варненска област отваря врати през 1841 година в село Черковна]</ref>
 
http://online.focus-radio.net/?action=news&id=739859
 
== Редовни събития ==
 
<!-- == Редовни събития == -->
== Личности ==
* Пеню Иванов /Пенчо Йоанович/ - – черковенски учител 1851-52.
* Вълчо Кирчев [*1848] - – втори учител в Черковна, ученик на Илия Блъсков 1857-60.
<!-- == Литература == -->
 
== Други ==
[[Нос Черковна]] на [[Антарктически полуостров|Антарктическия полуостров]] е наименуван на село Черковна.<ref>[http://apcbg.org/gazet-bg.doc Справочник на българските географски имена в Антарктика.] [[Комисия по антарктическите наименования]]. София, 2015.</ref>
<!-- === Кухня === -->
 
== Източници ==
== Външни препратки ==
<references />
{{reflist}}
 
{{Община Провадия}}

Навигация