Акротири и Декелия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
форматиране: 6x интервали, 5x нов ред, 3x А|АБ, дв. интервал, тире (ползвайки Advisor.js)
Редакция без резюме
Ред 86: Ред 86:
}}
}}


'''Акротири и Декелия ''' ({{lang-el|Ακρωτήρι και Δεκέλεια}}; на [[турски език|турски]]: ''Ağrotur ve Dikelya'') са две [[Обединено кралство Великобритания и Ирландия|британски]] военни бази на територията на остров [[Кипър]]. Има статут на [[Британски задморски територии|британска задморска територия]], което означава, че е под [[суверенитет]]а на Обединеното кралство, но не влиза в неговия състав.
'''Акротири и Декелия ''' ({{lang-el|Ακρωτήρι και Δεκέλεια}}; на [[турски език|турски]]: ''Ağrotur ve Dikelya'') са две [[Обединено кралство Великобритания и Ирландия|британски]] военни бази на територията на остров [[Кипър]]. Имат статут на [[Британски задморски територии|британска задморска територия]], което означава, че са под [[суверенитет]]а на Обединеното кралство, но не влизат в неговия състав.


Акротири се намира на запад от [[Лимасол]] и има площ от 123 km<sup>2</sup>. Декелия е на изток от [[Ларнака]] с площ от 131 km<sup>2</sup>. Официален език е [[английски]]ят.
Акротири се намира на запад от [[Лимасол]] и има площ от 123 km<sup>2</sup>. Декелия е на изток от [[Ларнака]] с площ от 131 km<sup>2</sup>. Официален език е [[английски]]ят.

Версия от 14:00, 23 ноември 2015

Военни бази Акротири и Декелия
Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia
Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας
      
Химн: God Save the Queen
Акротири и Декелия са показани в розово на картата на о.Кипър
Акротири и Декелия са показани в розово на картата на о.Кипър
География и население
Площ254 km²
СтолицаЕпископи
Официален езиканглийски
Население ()7 700 кипърци
8 000 британски военен персонал
Гъстота на нас.61,8 души/km²
Икономика
ВалутаЕвро (4217)
Други данни
Телефонен код+357
Официален сайтwww.sba.mod.uk
Акротири и Декелия в Общомедия

Акротири и Декелия (Шаблон:Lang-el; на турски: Ağrotur ve Dikelya) са две британски военни бази на територията на остров Кипър. Имат статут на британска задморска територия, което означава, че са под суверенитета на Обединеното кралство, но не влизат в неговия състав.

Акротири се намира на запад от Лимасол и има площ от 123 km2. Декелия е на изток от Ларнака с площ от 131 km2. Официален език е английският.

География

Карта на Акротири

Базата Акротири (гр. Ακρωτήρι, тур. Agrotur; с гарнизон Епископи) е разположена на юг от Република Кипър, близо до град Лимасол. Декелия (гр. Δεκέλεια, тур. Dikelya) е разположена в югоизточната част от острова, недалеч от кипърския град Ларнака.

Акоритри и Декелия заедно заемат около 3% от площта на осторва, 60% от земята е собственост на кипърски граждани или поданици на Великобритания, а 40% принадлежат на Министерството на отбраната на Британската корона.

Територията на Акротири е заобиколена от територията на Република Кипър, а Декелия граничи както с Републиката, така и със Зелената линия, разделяща гръцката и турската части на острова.

Карта на Декелия

На територията на Декелия са разположени два анклава на Република Кипър – Ксилотимпу и Ормидия.

История

Политика

Демография

Вижте също

Външни препратки

Шаблон:География-мъниче