Корабни изпитания: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{редактирам}}
{{редактирам}}
'''Корабни изпитания (Изпитания на плавателен съд)''' – практическото определяне на [[тактико-технически елементи|тактико-техническите елементи]] и експлоатационните качества на [[кораб]] ([[плавателен съд]]). Изпитанията на кораба се правят след неговото [[корабостроене|постройка]], модернизация, преоборудване и [[ремонт]]: они бывают швартовными, заводскими ходовыми и государственными (приёмно-сдаточными для небольших судов серийной постройки, кораблей и судов, прошедших ремонт и (или) модернизацию){{sfn|Военно-морской словарь|1990|с=165|name=ВМС165}}.
'''Корабни изпитания (Изпитания на плавателен съд)''' – практическото определяне на [[тактико-технически елементи|тактико-техническите елементи]] и експлоатационните качества на [[кораб]] ([[плавателен съд]]). Изпитанията на кораба се правят след неговото [[корабостроене|построяване]], модернизация, преоборудване и [[ремонт]]: те биват швартови, заводски ходови и държавни (приемни за неголеми съдове серийна постройка, кораби и съдове, преминали ремонт и/или модернизация){{sfn|Военно-морской словарь|1990|с=165|name=ВМС165}}.


== Водове изпитания на кораб ==
== Виды испытаний корабля ==
'''Държавни изпитания на кораб''' се провеждат от държавна комисия с цел всестранна проверка на качествата на построения кораб и съответствието на неговите тактико-технически елементи на утвърдения проект. Приемните изпитания се провеждат от приемна комисия{{sfn|Военно-морской словарь|1990|с=166|name=ВМС166}}.
'''Государственные испытания корабля''' проводит государственная комиссия с целью всесторонней проверки качества построенного корабля и соответствия его тактико-технических элементов утверждённому проекту. Приёмно-сдаточные испытания проводит приёмно-сдаточная комиссия{{sfn|Военно-морской словарь|1990|с=166|name=ВМС166}}.


'''Заводски ходови изпитания на кораб''' се провеждат с цел проверка в ходови условия на основните характеристики на бойните и техническите средства и на целия кораб за съответствие с утвърдените тактико-технически елементи, спецификациите на кораба, схемите, техническото описание и инструкциите за експлоатация, формулярите и техническите условия<ref name="ВМС166" />. Ходовите изпитания са един от важните елементи, завършващи процеса на строителството на съдовете и корабите, и изпълнение на ред ремонтни, възстановителни и реконструкционни работи. <br />
'''Заводские ходовые испытания корабля''' производятся с целью проверки в ходовых условиях основных характеристик боевых и технических средств и всего корабля в целом на соответствие утверждённым тактико-техническим элементам, спецификации корабля, схемам, техническим описаниям и инструкциям по эксплуатации, формулярам и техническим условиям<ref name="ВМС166" />. Ходовые испытания являются одним из важных элементов, завершающих процесс строительства судов и кораблей, и заключают выполнение ряда ремонтных, восстановительных и реконструкционных работ. <br />
В хода на ходовите изпитания, в условията на реален морски преход, се проверяват надеждността и жизнедеятелността на енергитичните установки, навигационното оборудване и другите системи на съдовото оборудване, а също така управляемостта, [[устойчивост]]та, загубата на скорост ([[ходкост на кораба|ходкост]]) и инерцията. В ред случаи, за успешното преминаване на ходовите изпитания, съдовете и корабите се проверяват в различни климатични и метео условия. В зависимост от назначените ходови изпитания, тяхната продължителност може да съставлява от няколко часа до няколко денонощия. Също така е възможно провеждането на цели серии от ходови изпитания за контрол, проверка и напасване на различните елементи на съдовото оборудване.
В ходе ходовых испытаний, в условиях реального морского перехода, испытываются надёжность и жизнедеятельность энергетических установок, навигационного оборудования и других систем судового оборудования, а также управляемость, [[остойчивость]], потери скорости ([[ходкость]]) и инерция. В ряде случаев, для успешного осуществления ходовых испытаний, суда и корабли проверяются в различных климатических и погодных условиях. В зависимости от назначения ходовых испытаний, их продолжительность может составлять от нескольких часов до нескольких суток. Также возможно проведение целой серии ходовых испытаний для контроля, проверки и наладки различных элементов судового оборудования.


'''Швартови изпитания на кораб''' се провеждат с цел определяне в действие на основните характеристики на бойните и техническите средства и на целия кораб за съответствието им със спецификацията на кораба, техническите условия, чертежите, схемите, описанията и инструкциите по експлоатация<ref name="ВМС166" />.
'''[[Швартов]]ные испытания корабля''' проводятся в целях определения в действии основных характеристик боевых и технических средств и всего корабля в целом, и соответствии их спецификации корабля, техническим условиям, чертежам, схемам, описаниям и инструкциям по эксплуатации<ref name="ВМС166" />.


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 13:53, 24 ноември 2015

Корабни изпитания (Изпитания на плавателен съд) – практическото определяне на тактико-техническите елементи и експлоатационните качества на кораб (плавателен съд). Изпитанията на кораба се правят след неговото построяване, модернизация, преоборудване и ремонт: те биват швартови, заводски ходови и държавни (приемни за неголеми съдове серийна постройка, кораби и съдове, преминали ремонт и/или модернизация)[1].

Водове изпитания на кораб

Държавни изпитания на кораб се провеждат от държавна комисия с цел всестранна проверка на качествата на построения кораб и съответствието на неговите тактико-технически елементи на утвърдения проект. Приемните изпитания се провеждат от приемна комисия[2].

Заводски ходови изпитания на кораб се провеждат с цел проверка в ходови условия на основните характеристики на бойните и техническите средства и на целия кораб за съответствие с утвърдените тактико-технически елементи, спецификациите на кораба, схемите, техническото описание и инструкциите за експлоатация, формулярите и техническите условия[2]. Ходовите изпитания са един от важните елементи, завършващи процеса на строителството на съдовете и корабите, и изпълнение на ред ремонтни, възстановителни и реконструкционни работи.
В хода на ходовите изпитания, в условията на реален морски преход, се проверяват надеждността и жизнедеятелността на енергитичните установки, навигационното оборудване и другите системи на съдовото оборудване, а също така управляемостта, устойчивостта, загубата на скорост (ходкост) и инерцията. В ред случаи, за успешното преминаване на ходовите изпитания, съдовете и корабите се проверяват в различни климатични и метео условия. В зависимост от назначените ходови изпитания, тяхната продължителност може да съставлява от няколко часа до няколко денонощия. Също така е възможно провеждането на цели серии от ходови изпитания за контрол, проверка и напасване на различните елементи на съдовото оборудване.

Швартови изпитания на кораб се провеждат с цел определяне в действие на основните характеристики на бойните и техническите средства и на целия кораб за съответствието им със спецификацията на кораба, техническите условия, чертежите, схемите, описанията и инструкциите по експлоатация[2].

Източници

Литература

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Испытания корабля“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​