Разлика между версии на „Индостан“

Направо към навигацията Направо към търсенето
=== Фауна ===
 
Някои диви слонове все още се срещат в горите , но повечето са опитомени. Те се използват за пренасяне на тежки товари. БезцеремоннотоБезконтролният ловуванелов и изсичанеунищожаването на горите водиобричат дона обричанетоизчезване някои животни, като азиатските [[лъв]]ове, [[гепард]]ите и [[тигри]]те. Други, като индийският [[носорог]], са почти изчезнали, но сега са под закрилата на изчезванетозакона.<br>Често се срещат [[диви свине]] и [[бивол]]ите, а [[мангусти]] има из целия полуостров. Най-изветсното влечуго е [[кобра]]та. Сред многобройните птици е птицата [[майна]], която е родствена на някоискорците видовеи може катода азиатскитеимитира лъвовечовешката реч. Планините са обитавани от кафяви и хималайски [[мечки]], гепардите[[сърни]], редкия снежен [[леопард]], [[винторог козел]], хималайски [[тар]]ове и тигритедиви [[як]]ове.
 
== Население ==
Други, като еднорогият индийски носорог, са почти изчезнали,но засега са под закрилата на закона. Често срещани са глиганите и биволите, а мангустите има из целия полуостров.Сред влечугите най- много има от кобрите. Индостан е и дом на птицата мина, която може да имитира човешка реч.
 
По брой на населението [[Индия]] заема второ място в света след [[Китай,]]. [[Пакистан]], с население 160 млн. души, е на шесто място, а [[Бангладеш]] на- осмосъс място142,6 млн. души - на девето.
Планините са обитавани от кафяви и черни мечки, сърни и редкия снежен леопард, маркор (вид дива коза) и други.
 
== Езици ==
'''НАРАСТВАЩО НАСЕЛЕНИЕ '''
 
По брой на населението Индия заема второ място в света след Китай, Пакистан на шесто,а Бангладеш на осмо място.
 
'''ЕЗИЦИ И РЕЛИГИИ '''
 
В основата на много езици в този район е ''санскрит - ''езика на арийските племена. В Индия се говорят 19 основни езика, повече от 1650 диалекта и някои наречия. Основните езикови групи са две- индоевропейската ,включва хинди - най-често използвания говорим език, и дравидските езици - включително тамилският, който се говори предимно на юг.

Навигация