Индостан: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 6: Ред 6:


=== Води и ветрове ===
=== Води и ветрове ===
[[Инд]] е най-дългата река на полуострова (3190 км.). Тя извира от [[Хималаи]]те и тече през [[Пакистан]], където водите й се използват за напояване. Реките [[Брахмапутра]] (2854 км.) и [[Ганг]] (2257 км.) се сливат в [[Бангладеш]] и образуват най-голямата делта в света - до [[Бенгалския залив]]. <br>[[Черапунджи]], близо до [[Шилонг]], малко на север от [[Блангладеш|Блангладеш]], е най-дъждовното място в света. Средногодишните валежи достигат до 12 000 мм.<br>Най-големите дъждове валят между юни и октомври, когато от [[Индийския океан]] духат влажните мусони. Те слабо влияят върху сухия тропичен климат на [[пустинята Тар|пустинята Тар]] - по протежението на индийско-пакистанската граница, в която падат по-малко от 250 мм. валежи годишно.
[[Инд]] е най-дългата река на полуострова (3190 км.). Тя извира от [[Хималаи]]те и тече през [[Пакистан]], където водите й се използват за напояване. Реките [[Брахмапутра]] (2854 км.) и [[Ганг]] (2257 км.) се сливат в [[Бангладеш]] и образуват най-голямата делта в света - до [[Бенгалския залив]]. <br>[[Черапунджи]], близо до [[Шилонг]], малко на север от [[Бангладеш|Бангладеш]], е най-дъждовното място в света. Средногодишните валежи достигат до 12 000 мм.<br>Най-големите дъждове валят между юни и октомври, когато от [[Индийския океан]] духат влажните мусони. Те слабо влияят върху сухия тропичен климат на [[пустинята Тар|пустинята Тар]] - по протежението на индийско-пакистанската граница, в която падат по-малко от 250 мм. валежи годишно.


=== Тропични гори ===
=== Тропични гори ===
Ред 14: Ред 14:
=== Фауна ===
=== Фауна ===


Някои диви слонове все още се срещат в горите, но повечето са опитомени. Те се използват за пренасяне на тежки товари. Безконтролният лов и унищожаването на горите обричат на изчезване някои животни, като азиатските [[лъв]]ове, [[гепард]]ите и [[тигри]]те. Други, като индийският [[носорог]], са почти изчезнали, но сега са под закрилата на закона.<br>Често се срещат [[диви свине]] и [[бивол]]ите, а [[мангусти]] има из целия полуостров. Най-изветсното влечуго е [[кобра]]та. Сред многобройните птици е птицата [[майна]], която е родствена на скорците и може да имитира човешката реч. Планините са обитавани от кафяви и хималайски [[мечки]], [[сърни]], редкия снежен [[леопард]], [[винторог козел]], хималайски [[тар]]ове и диви [[як]]ове.
Някои диви слонове все още се срещат в горите, но повечето са опитомени. Те се използват за пренасяне на тежки товари. Безконтролният лов и унищожаването на горите обричат на изчезване някои животни, като азиатските [[лъв]]ове, [[гепард]]ите и [[тигри]]те. Други, като индийският [[носорог]], са почти изчезнали, но сега са под закрилата на закона.<br>Често се срещат [[диви свине]] и [[бивол]]ите, а [[мангусти]] има из целия полуостров. Най-изветсното влечуго е [[кобра]]та. Сред многобройните птици е птицата [[майна]], която е родствена на скорците и може да имитира човешката реч. Планините са обитавани от кафяви и хималайски [[мечки]], [[сърни]], редкия снежен [[леопард]], [[винторог козел]], хималайски [[тар]]ове и диви [[як]]ове.


== Население ==
== Население ==

Версия от 13:16, 26 ноември 2015

Спътникова снимка на Индостан

ИНДОСТАН (хинди: हिन्दुस्तान; урду: ہندوستان, буквален превод: Земя на река Инд, срещано по-рядко и като Индустан.
Полуостров [Индостан] по плош заема една десета от Азия. Три четвърти от полуострова се падат на Индия. Освен Пакистан, Бангладеш, Непал и Бутан на юг, в Индийския океан, се намират две островни държави - Шри Ланка и Малдиви.

География

На север полуостровът е обграден от най-високата планина на Земята - Хималаите. Името й означава „жилище на снега“. 11 от върховете й се извисяват над 8000 м., като Еверест е най-високият й връх в света - 8848 м. Ледниците на Хималаите поддържат пълноводието на 19 реки, извиращи от планината.
Голяма част от [Индостан] заема платото Декан. Тое обградено от две планински вериги - Източни и Западни Гхати. Между тях и брега има тесни крайбрежни равнини. Северно от платото е разположена Индо-Ганската низина.

Води и ветрове

Инд е най-дългата река на полуострова (3190 км.). Тя извира от Хималаите и тече през Пакистан, където водите й се използват за напояване. Реките Брахмапутра (2854 км.) и Ганг (2257 км.) се сливат в Бангладеш и образуват най-голямата делта в света - до Бенгалския залив.
Черапунджи, близо до Шилонг, малко на север от Бангладеш, е най-дъждовното място в света. Средногодишните валежи достигат до 12 000 мм.
Най-големите дъждове валят между юни и октомври, когато от Индийския океан духат влажните мусони. Те слабо влияят върху сухия тропичен климат на пустинята Тар - по протежението на индийско-пакистанската граница, в която падат по-малко от 250 мм. валежи годишно.

Тропични гори

Крайбрежията на [Индостан] са заети от гъсти влажни мусонни гори, наречени джунгла. Характерни за тях са палми, камфорово дърво, тиково дърво, различни видове палисандрови и железни дървета. На полуострова има много обработваеми земи и пасища.

Фауна

Някои диви слонове все още се срещат в горите, но повечето са опитомени. Те се използват за пренасяне на тежки товари. Безконтролният лов и унищожаването на горите обричат на изчезване някои животни, като азиатските лъвове, гепардите и тигрите. Други, като индийският носорог, са почти изчезнали, но сега са под закрилата на закона.
Често се срещат диви свине и биволите, а мангусти има из целия полуостров. Най-изветсното влечуго е кобрата. Сред многобройните птици е птицата майна, която е родствена на скорците и може да имитира човешката реч. Планините са обитавани от кафяви и хималайски мечки, сърни, редкия снежен леопард, винторог козел, хималайски тарове и диви якове.

Население

По брой на населението Индия заема второ място в света след Китай. Пакистан, с население 160 млн. души, е на шесто място, а Бангладеш - със 142,6 млн. души - на девето.

Езици

В основата на много езици в този район е санскрит - езика на арийските племена. В Индия се говорят 19 основни езика, повече от 1650 диалекта и някои наречия. Основните езикови групи са две- индоевропейската ,включва хинди - най-често използвания говорим език, и дравидските езици - включително тамилският, който се говори предимно на юг.

Официалният език в Пакистан е урду, но най-много една десета от жителите го говорят като роден език. Повече се използват местните езици като панджаб, пущуни, балучи и др. В Бангладеш над 95% от жителите говорят официалният им език - бенгалски.

Прекрасни храмове,джамии има навсякъде. В дворцовите комплекси като Удайпур се намират възхитителни дворци,строени преди стотици години за принцовете. Днес индуистите представляват 82% от населението, а мюсюлманите - 12% .

В Индия има много християни, сикхи, будисти и джайнисти (секта в индуизма). Ислямът е основна религия в Пакистан, Бангладеш и Малдиви. Индуизмът е характерен за Непал, но тъй като това е родното място на Буда , много непалци са съчетавали вярвания и ритуали и от двете религии. .Будизмът е основна религия в Бутан. В Шри Ланка синхалите изповядват будизъм, а тамилите - индуизъм. Религиозните различия често прерастват в граждански размирици.

Религията и празниците представляват важна част от индийския живот . Много хора ходят на поклонение на свещените места като град Варанаси, на бреговете на река Ганг. Водите на Ганг се смятат за свещени.

СЕЛСКО СТОПАНСТВО

Повече от три пети от хората на полуостров Индостан живеят в села и се занимават със земеделие. Отглежда се най-много ориз- основната храна в Индия, Бангладеш и Шри Ланка. По добив на ориз Индия е на второ място в света след Китай. В Пакистан пшеницата е водещата култура. Чай главно се отглежда в Североизточна Индия, около Дарджилинг, в Асам , както и е Шри Ланка.

По-голямата част от селското население е бедно и живее в къщи от кал и слама. Индия е на първо място в света по брой на крави и биволи,. тъй като в индуската култура тези животни са свещени и не могат да бъдат убивани. Риболовът също е основен поминък.

Непалските шерпи живеят по южните склонове на Хималаите , където връх Еверест привлича много туристи. Дървеният материал се използва за готвене и отопление от местните жители и туристите, поради което от 1950г. насам над една трета от горите в страната са изсечени.

ИНДУСТРИЯ

В Индостан има големи залежи на въглища, желязна руда и нефт. Текстилната промишленост е водеща за полуострова, а в Мумбай и Делхи се развива електрониката.Подправките заемат голям дял в производството на Индия.

В Бангладеш има слабо развита промишленост.Водещ отрасъл е обработката на юта. Тук расте най-качествената юта в света. От нея се правят въжета,шнурове и брезенти.

ГРАДОВЕ И ОБРАЗОВАНИЕ

В региона има шест града с над 5 милиона население. Това са четирите индийски града: Мумбай(бивш Бомбай) ,Калкута, Делхи(съчетание от оградения със стена Делхи и столицата Ню Делхи) и Ченай (бивш Мадрас), както и столицата на Бангладеш Дака и Карачи в Пакистан.

В Шри Ланка има добра образователна система, но в останалата част от полуострова не могат да четат и да пишат.

Националният отбор по крикет е световноизвестен. Децата играят този спорт от ранна детска възраст.

ИСТОРИЯ

Индо-Гангската равнина е люлка на древни цивилизации. През III -II хилядолетие пр.н.е. тук процъфтяват градовете Харапа и Мохенджо Даро. Имали и писменост, която за съжаление все още не е разчетена. Арийските племена нахлули в Индия около 1750г. пр.н.е.

През IVв. пр.н.е. Северна Индия и Пакистан завладени от Александър Македонски. След това царете от династиите Маурия и Гупта създали голяма империя, в която изкуството и културата били в огромен разцвет , а будизмът - държавна религия.

Великите моголи (1526 г. – 1858 г.), обхващали целия полуостров, построили много сгради, най-прочутата от които е Тадж Махал, по заповед на император Шах Джахан като гробница на любимата му съпруга.

ТРУДНО РАЗДЕЛЯНЕ

През 1947г. Великобритания дава независимост на Индия, като я разделила на две нови държави- Индия за индусите и Пакистан за мюсюлманите.

В двете посоки започнало придвижване на огромни маси бежанци (над 10млн.) . При срещата им избухват сблъсъци и кръвопролития, загиналите са около 1млн. души.

През 1971г. Източен Пакистан се откъсва и става отделна държава- Бангладеш. Шри Ланка става независима от Великобритания едва през 1948г. , а Малдиви през 1968г.

По времето на разделянето на Британска Индия статутът на Кашмир( на север) не е прецизно уреден. Част от територията сега се намира в Североизточен Пакистан, но основната й част е в индийските щати Джаму и Кашмир. Бунтовниците и правителствата спорят дали Кашмир трябва да остане част от Индия , част от Пакистан или да е независим.

политически

С по-разширен обхват под този термин е разбиран географско-политическият регион на подконтинента Южна Азия през 17 - 19 в. Днес това значение е считано за архаизъм.

Шаблон:Гео-мъниче