Разлика между версии на „Индостан“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
[[Файл:India_78.40398E_20.74980N.jpg|thumb|right|250px|Спътникова снимка на Индостан]]
'''ИНДОСТАНИндостан''' ([[хинди]]: हिन्दुस्तान; [[урду]]: ہندوستان, буквален превод: ''Земя на река [[Инд]]'', срещано по-рядко и като '''Индустан'''. <br> [[Полуостров]] [Индостан] по плош заема една десета от [[Азия]]. Три четвърти от полуострова се падат на [[Индия]]. Освен [[Пакистан]], [[Бангладеш]], [[Непал]] и [[Бутан]] на юг, в [[Индийския океан]], се намират две островни държави - [[Шри Ланка]] и [[Малдиви]].
 
== География ==
=== Тропични гори ===
 
Крайбрежията на [Индостан] са заети от гъсти влажни мусонни гори, наречени [[джунгли|джунгла]]. Характерни за тях са палми, камфорово дърво, тиково дърво, различни видове палисандрови и железни дървета. На полуострова има много обработваеми земи и пасища.
 
=== Фауна ===
== Езици ==
 
В основата на много езици в този район е ''санскрит'' - ''езика на арийските[[арийски]]те племена. В [[Индия]] се говорят 19 основни езика, повече от 1650 диалекта и някои наречия. Основните езикови групи са две - индоевропейската [[индоевропейска]]та,включва включваща „[[хинди]]“ - най-често използвания говорим език, и дравидските[[дравидски]]те езици - включително тамилският[[тамилски]]ят, който се говори предимно на юг. Английският също се използва от някои индийци.<br>Официалният език в [[Пакистан]] е „[[урду]]“, но най-много една десета от жителите го говорят като роден език. Повече се използват местните езици като „[[панджаб]]“, „[[пущуни]]“, „[[белуджи]]“ и други. В [[Бангладеш]] над 95% от жителите говорят официалния език - „[[бенгалски]]“.
 
== Религии ==
Официалният език в Пакистан е урду, но най-много една десета от жителите го говорят като роден език. Повече се използват местните езици като панджаб, пущуни, балучи и др. В Бангладеш над 95% от жителите говорят официалният им език - бенгалски.
 
Прекрасни храмове, джамии и други религиозни сгради има навсякъде. В дворцовите комплекси като [[Удайпур]] се намират възхитителни дворци, строени преди стотици години за принцовете. Днес [[индуисти]]те представляват 80% от населението, а [[мюсюлмани]]те - 12%.<br>В Индия има много [[християни]], [[сикхи]], [[будист]]и и [[джайнист]]<ref>секта в индуизма</ref>. [[Ислям]]ът, [[религия]]та на [[мюсюлмани]]те, е основна религия в [[Пакистан]], [[Бангладеш]] и [[Малдиви]].<br>Индуизмът е официалната религия на [[Непал]], но тъй като страната е родното място на [[Буда]], много непалци са съчетали вярванията и ритуалите на двете религии. Будизмът е основна религия в [[Бутан]]. В [[Шри Ланка]] „[[синхали]]те“ изповядват будизъм, а „[[тамили]]те“ - индуизъм. Религиозните различия често прерастват в граждански размирици.<br>Религията и празниците представляват важна част от индийския живот. Много хора ходят на поклонение на свещените места като град [[Варанаси]], на бреговете на река [[Ганг]]. Водите на Ганг се смятат за свещени.
Прекрасни храмове,джамии има навсякъде. В дворцовите комплекси като Удайпур се намират възхитителни дворци,строени преди стотици години за принцовете. Днес индуистите представляват 82% от населението, а мюсюлманите - 12% .
 
== Селско стопанство ==
В Индия има много християни, сикхи, будисти и джайнисти (секта в индуизма). Ислямът е основна религия в Пакистан, Бангладеш и Малдиви. Индуизмът е характерен за Непал, но тъй като това е родното място на Буда , много непалци са съчетавали вярвания и ритуали и от двете религии. .Будизмът е основна религия в Бутан. В Шри Ланка синхалите изповядват будизъм, а тамилите - индуизъм. Религиозните различия често прерастват в граждански размирици.
 
Повече от три пети от хората на полуостров Индостан живеят в села и се занимават със земеделие. Отглежда се най-много ориз - основната храна в Индия, Бангладеш и Шри Ланка. По добив на ориз Индия е на второ място в света след Китай. В Пакистан пшеницата е водещата култура. Чай се отглежда главно в Североизточна Индия, около [[Дарджилинг]], в [[Асам]], както и в Шри Ланка.<br>По-голямата част от селското население е бедно и живее в къщи от кал и слама. Индия е на първо място в света по брой на крави и биволи, но тези животни се смятат за свещенни в индуистката религия и не могат да бъдат убивани за храна. Риболовът също е основен поминък.<br>Непалските шерпи живеят по южните склонове на Хималаите, където връх Еверест привлича много туристи. Дървеният материал се използва за готвене и отопление от местните жители и туристите, поради което от 1950 г. насам над една трета от горите в страната са изсечени.
Религията и празниците представляват важна част от индийския живот . Много хора ходят на поклонение на свещените места като град Варанаси, на бреговете на река Ганг. Водите на Ганг се смятат за свещени.
 
== И==
'''СЕЛСКО СТОПАНСТВО '''
 
Повече от три пети от хората на полуостров Индостан живеят в села и се занимават със земеделие. Отглежда се най-много ориз- основната храна в Индия, Бангладеш и Шри Ланка. По добив на ориз Индия е на второ място в света след Китай. В Пакистан пшеницата е водещата култура. Чай главно се отглежда в Североизточна Индия, около Дарджилинг, в Асам , както и е Шри Ланка.
 
По-голямата част от селското население е бедно и живее в къщи от кал и слама. Индия е на първо място в света по брой на крави и биволи,. тъй като в индуската култура тези животни са свещени и не могат да бъдат убивани. Риболовът също е основен поминък.
 
Непалските шерпи живеят по южните склонове на Хималаите , където връх Еверест привлича много туристи. Дървеният материал се използва за готвене и отопление от местните жители и туристите, поради което от 1950г. насам над една трета от горите в страната са изсечени.
 
'''ИНДУСТРИЯ '''
 
В Индостан има големи залежи на въглища, желязна руда и нефт. Текстилната промишленост е водеща за полуострова, а в Мумбай и Делхи се развива електрониката.Подправките заемат голям дял в производството на Индия.

Навигация