Разлика между версии на „Индостан“

Направо към навигацията Направо към търсенето
60 байта изтрити ,  преди 5 години
== История ==
 
Индо-Гангската равнина е люлка на древни цивилизации. През III-II хилядолетие пр.н.е. тук процъфтявали градовете [[Харапа]] и [[Мохенджо Даро]]. Имали и писменост, която за съжаление все още не е разчетена. [[Арийските племена]] нахлули в [[Индия]] около 1750 г. пр.н.е.<br>През IV в. пр.н.е. Северна [[Индия]] и [[Пакистан]] били завладени от [[Александър Македонски]]. След това царете от династиите [[Маурия]] и [[Гупта]] създали голяма империя, в която изкуствата и скулптурата достигнали голям разцвет, а будизмът бил държавна религия.<br>Изкуствата и науките процъфтявали и в империята на Великите [[моголи]] (1526-2858), която обхващала целия полуостров. [[Моголи]]те построили много красиви сгради, най-прочутата от които е [[Тадж Махал]], по заповед на император [[Шах Джахан]] като гробница на любимата му съпруга.<br>През XVIII в. започнала колонизацията на Индостан. Към края на века [[Индия]], [[Пакистан]] и [[Бангладеш]] били част от огромна колония, наречена [[Британска Индия]].
 
== Политика ==
'''ТРУДНО РАЗДЕЛЯНЕ '''
 
През 1947г. [[Великобритания]] дава независимост на [[Индия]], като я разделя на две нови държави - Индия за индусите и Пакистан за мюсюлманите. В двете посоки започва придвижване на огромни маси бежанци (над 10 млн.). При срещата им избухват сблъсъци и кръвопролития, при които загиват около 1 млн. души.<br>През 1971г. [[Източен Пакистан]] се откъсва и става отделна държава - [[Бангладеш]].[[Шри Ланка]] става независима от Великобритания през 1948г., а [[Малдиви]]те - през 1968г.<br>По времето на разделянето на [[Британска Индия]] статутът на [[Кашмир(]] (на север) не е прецизно уреден. Част от територията сега се намира в [[Североизточен Пакистан]], но основната й част е в индийските щати [[Джаму]] и [[Кашмир]]. Бунтовниците и правителствата спорят дали [[Кашмир]] трябва да остане част от [[Индия ]], част от [[Пакистан]] или да е независим.
През 1947г. Великобритания дава независимост на Индия, като я разделила на две нови държави- Индия за индусите и Пакистан за мюсюлманите.
 
В двете посоки започнало придвижване на огромни маси бежанци (над 10млн.) . При срещата им избухват сблъсъци и кръвопролития, загиналите са около 1млн. души.
 
През 1971г. Източен Пакистан се откъсва и става отделна държава- Бангладеш. Шри Ланка става независима от Великобритания едва през 1948г. , а Малдиви през 1968г.
 
По времето на разделянето на Британска Индия статутът на Кашмир( на север) не е прецизно уреден. Част от територията сега се намира в Североизточен Пакистан, но основната й част е в индийските щати Джаму и Кашмир. Бунтовниците и правителствата спорят дали Кашмир трябва да остане част от Индия , част от Пакистан или да е независим.
 
=== политически ===
С по-разширен обхват под този термин е разбиран географско-политическият регион на подконтинента Южна Азия през 17 - 19 в. Днес това значение е считано за [[архаизъм]].
 
{{гео-мъниче}}
 
[[Категория:Полуострови]]

Навигация