Разлика между версии на „Чешки език“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
м (Removing Link GA template (handled by wikidata) - The interwiki article is not good)
 
== История ==
Най-стари сведения за чешкия език се черпят от старославянските паметници ([[Киевски листове]], 10 век, [[Пражки глаголически листове]], 11 век),също и от съчинения на [[латински език]] (легенди, хрониката на [[Козма Пражки]]), повечето от 12-13 век, в които се срещат отделни чешки думи и изрази. През 14 век на чешки език се създават значителен брой научни и литературни съчинения. Като книжовен език постепенно се налага средночешкият диалект около Прага. Към 15 век завършват характернитеприсъщите за чешки език процеси:
*изчезване на носовите гласни;
*еровете в слаба позиция отпадат, а в силна се изясняват;
*извършват се прегласи на съгласните (''r > ř''),;
*''g'' –> [[звучна гласилкова проходна съгласна|звучна гласилкова проходна]] ''h'' {{IPA|[ɦ]}};
*''g'' > звучно гърлено ''h'',
*''y'' и ''i'' се изравняват по гласеж.;
Именното*именното склонение се групира в зависимост от граматическия род. Изчезват формите за [[аористминало свършено време]] (аорист) и имперфект при глаголите.
 
Диалектните различия постепенно намаляват под влияние на езиковите норми, наложени от [[Ян Хус]]. През 16 век за развитието на книж. език допринасят хуманистите, преводът на Кралицката библия и трудовете на [[Ян Коменски]]. Окончателното формиране на ч. книжовен е. се извършва от писателите и филолозите през 19 век ([[Павел Шафарик]]), които обогатяват речниковия му състав и го изчистват от чужди заемки.

Навигация