Нитроглицерин: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Nitroglyc (беседа | приноси)
м азотна киселина HNO3
Ред 26: Ред 26:
Обикновено нитроглицеринът се получава чрез третиране на [[глицерин]] с концентрирана [[азотна киселина]], също така трябва да се добави и сярна киселина за обезводняване за да се получи по-концентриран нитроглицерин :
Обикновено нитроглицеринът се получава чрез третиране на [[глицерин]] с концентрирана [[азотна киселина]], също така трябва да се добави и сярна киселина за обезводняване за да се получи по-концентриран нитроглицерин :


C<sub>3</sub>H<sub>5</sub> (OH)<sub>3</sub> + 3HNO<sub>2</sub> ⇄ '''C<sub>3</sub>H<sub>5</sub>(ОNO<sub>2</sub>)<sub>3</sub>''' + 3H<sub>2</sub>O
C<sub>3</sub>H<sub>5</sub> (OH)<sub>3</sub> + 3HNO<sub>3</sub> ⇄ '''C<sub>3</sub>H<sub>5</sub>(ОNO<sub>2</sub>)<sub>3</sub>''' + 3H<sub>2</sub>O


== Нитроглицеринът в изкуството ==
== Нитроглицеринът в изкуството ==

Версия от 11:25, 13 декември 2015

Структурна формула на нитроглицерин
Триизмерно изображение на молекулата на нитроглицерина

Нитроглицеринът (известен още като тринитроглицерин ,нитро и глицерилтринитрат) е естер на азотната киселина с глицерин.

Получава се при нитриране на глицерол. Представлява безцветна маслообразна течност, около 1.5 пъти по-тежка от водата. При разлагане придобива жълт цвят.

Използване

Като експлозив

Нитроглицеринът е изключително силен експлозив. Тъй като избухва много лесно, е неудобен за употреба в чист вид. Обикновено се използва под формата на динамит - диатомитова пръст, обикновено оформена като пръчки, напоена с нитроглицерин. Нитроглицеринът се среща най-често в течна форма. Той има висока чувствителност към удар и огън ,вреден е за природата и е доста токсичен.

В медицината

Срещу сърдечни болки

Нитроглицеринът разширява кръвоносните съдове на сърцето (всъщност в цялата горна половина на тялото). Използва се за облекчаване на болки, предизвикани от недостиг на кислород в сърцето (ангина пекторис, гръдна жаба). В миналото са се капвали 1-2 капки 1% разтвор на нитроглицерин върху бучка захар, която се е поставяла под езика (за да може да се резорбира още в устата, и така да се избегне преминаването през черния дроб, което би разградило нитроглицерина). Днес се използват таблетки за смучене, съдържащи обикновено 0.5 мг нитроглицерин.

Понеделнично главоболие

В миналото при работници в заводи, където се използва нитроглицерин, и вентилацията не е достатъчна, е забелязано т.нар. понеделнично главоболие - болки в главата в понеделник след работа. Причината е разширението на съдовете на главата заради вдишаните нитроглицеринови пари. През следващите дни организмът привиква към тях, и главоболието престава. В събота и неделя обаче отвиква, и в понеделник ефектът се наблюдава отново.

За избягването му е било препоръчвано на работниците да дишат по мъничко нитроглицеринови пари в събота и неделя, или да смучат веднъж дневно бучка захар със слаб нитроглицеринов разтвор.

Получаване

Обикновено нитроглицеринът се получава чрез третиране на глицерин с концентрирана азотна киселина, също така трябва да се добави и сярна киселина за обезводняване за да се получи по-концентриран нитроглицерин :

C3H5 (OH)3 + 3HNO3C3H5(ОNO2)3 + 3H2O

Нитроглицеринът в изкуството

Шаблон:Органична химия-мъниче