Аристотелис Валаоритис: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
-турското робство +османската власт
(Преместване на параметри свързани с дата в Уикиданни)
м (-турското робство +османската власт)
}}
[[File:Aristotelis Valaoritis monumnt.jpg|thumb|left|Паметник на Аристотелис Валаоритис в родното му място - [[Левкада]]]]
'''Аристотелис Валаоритис''' ({{lang-el|Αριστοτέλης Βαλαωρίτης}}) е гръцки писател, поет, преводач и политик. Роден през [[1824]] г. в [[Левкада]]. Произхожда от семейството на борци срещу турскотоосманската робствовласт. Завършва Йонийската академия в [[Атина]], завършва колеж в [[Женева]], [[Швейцария]], следва право в [[Париж]] и [[Пизански университет|Пиза]]. През [[1848]] г. успешно завършва обучението си, дипломира се като [[бакалавър]] по право и се завръща в Гърция. През [[1852]] г. се жени за Елоизия Типалду; имат седем деца. През целия си живот се занимава активно с политика и е избиран неколкократно за депутат.
 
Считан е за един от основните представители в Революционната школа на гръцката литература. Творчеството му е богато и многопластово, лирично и силно повлияно от [[Дионисиос Соломос]]. Най-често творбите му са героични и революционни, изпълнени със свръхестествени елементи и алегории, клонящи към романтизма. В края на творческия си път се доближава до романтизма и Атинската школа. Пише [[есе]]та и политически [[памфлет]]и. Превежда „Езеро“ от [[Алфонс_дьо_Ламартин|Ламартин]] и части от „Ад“ на [[Данте]].
43 645

редакции

Навигация