Караманлии: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
(резюмето е премахнато)
Премахната редакция 7084897 на 192.71.249.76 (б.)
Ред 17: Ред 17:
=== Тюрки ===
=== Тюрки ===
Съгласно друга версия те са потомци на [[тюрки|тюркски]] племена, заселили се в тази област през XIII в. в резултат от монголското нашествия и преминали в православието от [[Тенгризъм|тенгризма]]. В полза та тази версия свидетелстват исторически източници и общата с други тюркски народи култура, а също фактът, че езикът им е близък до диалекта на [[юруци]]те (анадолски/анатолийски туркмени).
Съгласно друга версия те са потомци на [[тюрки|тюркски]] племена, заселили се в тази област през XIII в. в резултат от монголското нашествия и преминали в православието от [[Тенгризъм|тенгризма]]. В полза та тази версия свидетелстват исторически източници и общата с други тюркски народи култура, а също фактът, че езикът им е близък до диалекта на [[юруци]]те (анадолски/анатолийски туркмени).

'''Българи'''

Караманското княжество е най-силният и сериозен съперник на османците в Анадола. През XIII и XIV век то е по-силно от Османското княжество. През XV в. то вече започва да губи сили, за да бъде погълнато постепенно от Османската държава в края на XV в. и да прекрати напълно съществуванието си около началото на XVI в.

"Историята на Караман" ("Караман Тарихи") или "Историята на Караманската династия" е летопис за караманците и за династията Караман в Мала Азия.

"Историята на Караман" е разказ и за компактно българско население, живяло на и около Булгар Дагъ (Планината Булгар, Българската планина) в Тороските планини.

То участвало в походи, войни, сражения, обсади и завладявания на градове и крепости предимно в Южна и Централна Мала Азия, но освен това и в други части на полуострова, а и към Сирия. Съдбата и действията на българите били преплетени със съдбата и действията на караманците при управлението на всички техни владетели и наместници от 1227 до 1517 г. Тези българи имали своя 10-хилядна войска, свои бейове и владетели-ханове, дори кралица. Имали и своя територия, държавица-Булгар. Обитавали земите около и във високата, стръмна и непристъпна Българска планина (Булгар Дагъ), чийто върхове надхвърлят 3000 м. надморска височина, между градовете Ерегли, Нигде, Юргюб, Адана и Тарсус, Ердемли, Мут и Караман, в областа на самия град Тарсус, също и околностите на Бейшехир до Коня.

В Мала Азия остават много българи, които изгубват самосъзнанието си. В градовете Бандърма, Бруса (един от кварталите там и днес се нарича "Булгаръ Махле" /към 1940 г., когато е писана книгата/), Смирна (там К. Фотинов издава първото българско списание - "Любословие" - през 1842-1844 г.) и др. те се потурчват, а другаде, като в с. Къз-Дервент, се погърчват.

Малоазийски българи са и част от "гръцките бежанци от Мала Азия", за които гръцките вестници пишат, че говорят по-добре български, отколкото гръцки.http://ziezi.tripod.com/anadol/venedikova.htm


== Характеристика на езика ==
== Характеристика на езика ==

Версия от 20:55, 31 декември 2015

Тази статия е за населението на Карамания. За заселниците дали името на Караманската държава вижте Карамани. За селото в Република Македония вижте Карамани (село).

Снимка от караманска сватба в Малакопи (днес Деринкую, Карамания, 1910 г.

Караманлиите (Шаблон:Lang-el, Шаблон:Lang-tr) са турскоезично население, което изповядва гръцко източно православие от град Караман и област Кападокия в Централен Анадол.[1]

История и диаспора

През 1923 г. по гръцко-турския Лозански договор за размяна на население повечето от караманлиите са преселени в Гърция - около 100 000 души.

Днес изселените караманлии живеят предимно в Гърция. Има значителна диаспора в Западна Европа и Северна Америка.

Версии за произход

Съществуват разни версии за произхода им.

Гърци

Според първата те са тюркозирани гърци, доколкото изповядват православието и ползват гръцката азбука за записване на турската реч. В езика им обаче има твърде малко думи, заимствани от гръцки език, което прави тази версия малко вероятна.

Тюрки

Съгласно друга версия те са потомци на тюркски племена, заселили се в тази област през XIII в. в резултат от монголското нашествия и преминали в православието от тенгризма. В полза та тази версия свидетелстват исторически източници и общата с други тюркски народи култура, а също фактът, че езикът им е близък до диалекта на юруците (анадолски/анатолийски туркмени).

Характеристика на езика

Караманлиите говорят на турски с подчертано османски характеристики. Честа е употребата на старотурски думи и изрази. Поради своята източноправославна вяра по време на Османската империя са използвали гръцката писменост. Съществува обширна литература на караманлийско наречие.

Източници

Вижте още

Външни препратки