Разлика между версии на „Елен лопатар“

Направо към навигацията Направо към търсенето
-вандализми
(-вандализми)
 
== Физическа характеристика ==
Тялото му достига дължина около 140 см и височина до 90 см. Нормалното тегло на мъжките елени е 80 – 90 кг, но може да достигне и до над 200. Женските са по-леки – около 40 килограма.
 
Рогата на елена са разширени накрая във вид на лопати, като от задната им страна излизат по 7 – 9 израстъка. Напред от главното стъбло са насочени още 2 израстъка. Женските индивиди нямат е тъмнокафява с бели овални петна и едри тъмни ивици по средата. Отстрани и по корема е по-светла. През лятото тя е ръждивокафява, а през зимата почти сива. Възможно е да се срещнат бели ([[албинос]]и) и черни лопатари.
 
== Разпространение и биотоп ==
В диво състояние се среща по югозападното крайбрежие на [[Мраморно море]], южното на [[Мала Азия]] и в Северозападна Африка. В ловно-дивечови стопанства и паркове се отглежда в много европейски страни, включително и в [[България]]. Еленът лопатар е изчезнал от българските земи преди около десет века и едва в началото на миналия век започва аклиматизацията му.
 
== Допълнителни сведения ==
Поради ограниченото му разпространение има слабо ловно значение. До неотдавна се смяташе, че еленът лопатар е изчезнал от българските земи през ледниковата епоха. Всъщност обаче, са открити костни находки от вида в редица места в страната от следледниково време (край Айтос от римската епоха, Свиленград от късен неолит и др.). По-късно костни останки от елен лопатар от 1 хил. пр. н. е. са открити и в древното селище Ясъ-Тепе край Ямбол<ref>Рибаров, Г., З. Боев. 1990. Проучване на животинските останки от селището Ясъ-Тепе край Ямбол от късно-желязната епоха. - – Интердисциплинарни изследвания, АИМ-БАН, 17: 83- – 90.</ref> и в пластовете от римската епоха в античното селище Кабиле до гр. Ямбол <ref>Рибаров, Г. 1991. Фауната на Кабиле (I хил. пр. н. е.) - – VI в. от н. е.) по останки от диви и домашни животни. - – В: Кабиле, т. II, София, Изд. на БАН.</ref>.
 
== Източници ==

Навигация