Паразитизъм: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 44 междуезикови препратки, вече съхранявани в [http://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:Main_Page Уикиданни], в d:q186517.
м форматиране
Ред 1: Ред 1:
'''Паразитизъм''' е вид [[експлоатация]], при която два организма съществуват заедно, но единият играе роля на паразит, а другият на гостоприемник /хазяин/. Ендопаразитите проникват вътре в тялото на хазяина, а екзопаразитите местообитават повърхността на тялото му. И в двата случая му нанасят вреди, но най-често не го лишават от живот.
'''Паразитизъм''' е вид [[експлоатация]], при която два организма съществуват заедно, но единият играе роля на [[паразит]], а другият на [[гостоприемник]] /хазяин/. Ендопаразитите проникват вътре в тялото на хазяина, а екзопаразитите местообитават повърхността на тялото му. И в двата случая му нанасят вреди, но най-често не го лишават от живот.


Има известно покритие между аменсализма и хищничеството, като разликата е, че последното е двустранен процес.
Има известно покритие между [[Аменсализъм|аменсализма]] и [[Хищник|хищничеството]], като разликата е, че последното е двустранен процес.

Системите хищник-жертва и паразит-гостоприемник постоянно еволюира. На паразитите и хищниците не е изгодно напълно да унищожават популациите на приемниците и жертвите, и затова дългата съвместна [[еволюция]] е довела по-умерено взаимно влияние. Най-голяма вреда нанасят новите паразити и хищници. Известно е, че те помагат и в борбата с вредителите.


Системите хищник-жертва и паразит-гостоприемник постоянно еволюира. На паразитите и хищниците не е изгодно напълно да унищожават популациите на приемниците и жертвите, и затова дългата съвместна [[еволюция]] е довела по-умерено взаимно влияние. Най-голяма вреда нанасят новите паразити и хищници.
Известно е, че те помагат и в борбата с вредителите
{{паразитология-мъниче}}
{{паразитология-мъниче}}
[[Категория:Паразитология| ]]
[[Категория:Паразитология| ]]

Версия от 19:34, 13 януари 2016

Паразитизъм е вид експлоатация, при която два организма съществуват заедно, но единият играе роля на паразит, а другият на гостоприемник /хазяин/. Ендопаразитите проникват вътре в тялото на хазяина, а екзопаразитите местообитават повърхността на тялото му. И в двата случая му нанасят вреди, но най-често не го лишават от живот.

Има известно покритие между аменсализма и хищничеството, като разликата е, че последното е двустранен процес.

Системите хищник-жертва и паразит-гостоприемник постоянно еволюира. На паразитите и хищниците не е изгодно напълно да унищожават популациите на приемниците и жертвите, и затова дългата съвместна еволюция е довела по-умерено взаимно влияние. Най-голяма вреда нанасят новите паразити и хищници. Известно е, че те помагат и в борбата с вредителите.

Шаблон:Паразитология-мъниче