Разлика между версии на „Симон Влъхва“

Направо към навигацията Направо към търсенето
форматиране: 8x кавички, 3x нов ред, 2x тире-числа, интервал (ползвайки Advisor)
(Преместване на параметри от Шаблон:Биография инфо в Уикиданни)
(форматиране: 8x кавички, 3x нов ред, 2x тире-числа, интервал (ползвайки Advisor))
 
== Християнската традиция ==
Основните данни за неговия живот имат исторически характер. Първото свидетелство за него се намира в книгата "Деяния„Деяния на апостолите"апостолите“ (VIII, 9—249 – 24), където се разказва, че архидякон Филип успешно проповядвал евангелието в Самария и кръщавал там, също кръстил и един влъхва (влъхва е славянска дума означаваща магьосник или вълшебник) на име Симон, който се смятал ''за нещо като велик'', сътворявал всякакви чудеса и имал много последователи, които виждали в него явление на ''великата божествена сила''. Когато от Йерусалим дошли апостолите Петър и Йоан, Симон Влъхва им предложил пари, за да му разкрият тайната на низвестяването на Светия Дух при ръковъзлагане (акт исторически предшестващ [[ръкополагане]]то днес, но в общи линии свеждащ се до полагане на ръце върху някого, при което му се предава силата на [[Свети Дух|Светия Дух]]) <ref>[http://en.wikipedia.org/wiki/Laying_on_of_hands Laying on of hands, английска Уикипедия]</ref>. Така, че думата симония, или плащането за позиции и влияние в църквата, е наречена на него. В стих 6.19 на "Апостолски„Апостолски постановления"постановления“ (книга съставена от Климент Римски и предполагаемо дело на 12-те апостоли) е обвинен в [[антиномианизъм]].
 
Основните данни за неговия живот имат исторически характер. Първото свидетелство за него се намира в книгата "Деяния на апостолите" (VIII, 9—24), където се разказва, че архидякон Филип успешно проповядвал евангелието в Самария и кръщавал там, също кръстил и един влъхва (влъхва е славянска дума означаваща магьосник или вълшебник) на име Симон, който се смятал ''за нещо като велик'', сътворявал всякакви чудеса и имал много последователи, които виждали в него явление на ''великата божествена сила''. Когато от Йерусалим дошли апостолите Петър и Йоан, Симон Влъхва им предложил пари, за да му разкрият тайната на низвестяването на Светия Дух при ръковъзлагане (акт исторически предшестващ [[ръкополагане]]то днес, но в общи линии свеждащ се до полагане на ръце върху някого, при което му се предава силата на [[Свети Дух|Светия Дух]]) <ref>[http://en.wikipedia.org/wiki/Laying_on_of_hands Laying on of hands, английска Уикипедия]</ref>. Така, че думата симония, или плащането за позиции и влияние в църквата, е наречена на него. В стих 6.19 на "Апостолски постановления" (книга съставена от Климент Римски и предполагаемо дело на 12-те апостоли) е обвинен в [[антиномианизъм]].
 
Според данни от ранното православие гностическата секта на симонистите е вярвала, че Симон Магьосника е бил бог в човешка форма. Повечето данни за живота на Симон Влъхва се съдържат в ранните християнски писания, макар че малки фрагменти на негово текстове, писани от него или от някой от неговите късни последователи, използващ неговото име, са запазени и това са Апофасис Мегале, други творби са били загубени. На Симон Влъхва се е приписвала способността да [[левитация|левитира]] и лети по своя воля. Има обвинения, че той е бил демон в човешка форма, като историята на Симон Магьосника е културно равносилна на образа на [[Мерилин|Мерлин]] от [[Средновековие|средните векове]].
 
Апокрифния текст "Деяния„Деяния на Петър"Петър“ разказва за легендарната смърт на Симон Магьосника. Симон показва магия във форума и с идеята да докаже себе си като бог, полита във въздуха. Апостол Петър се помолва на Бога да го спре да лети и той спира, и пада на място, наречено via Sacra или Свещения път, счупвайки краката си на "три„три части"части“. Тогава доскоро невраждебната тълпа го замеря с камъни. Тогава силно ранен, той е бил отнесен от няколко души на легло през нощта от Рим в Ариция, откъдето е занесен в Терацина при човек наречен Кастор, който бил изгонен от Рим, поради обвинения в магьосничество. В "Деянията„Деянията на Петър"Петър“ пише, че Симон Влъхва умира след като е бил дълбоко срязан от двама лекари.
 
Друг документ, "Деяния„Деяния на Петър и Павел"Павел“, дава малко по-различен вариант на историята, разказана по-горе, тук свързана с император Нерон. В тази версия Симон левитира, когато присъстват Павел и Петър, от висока дървена кула и след като пада, умира, бидейки разчленен на четири части. Тогава Петър и Павел били вкарани в затвора по поръчение на император Нерон, който заповядал тялото на Симон да бъде пазено 3 дни, понеже се надявал да се въздигне отново (т.е. да възкръсне).
 
За църквата "Санта„Санта Франческа Романа"Романа“ се твърди, че е била построена на въпросното място. Там се пази камък, плоча от мрамор с вдлъбнатини, където се казва, че са се отпечатали коленете на молещите се Петър и Павел.
 
== Конфликтни версии ==
 
Различните източници твърдят толкова различни неща за Симон Магьосника, че донякъде възниква въпросът дали става дума за един и същи човек. Различни версии представляват описанието в Деяния на апостолите, което е разказано по-горе, но също и писанията на Юстин и Иреней. Писанията на св. Иполит са по-детайлни, съдържат описание на симонианизма, включително система от божествени еманации и интерпретации на Стария Завет, вероятно описващи една по-късна и добре развита форма на симонианизма, плюс обширни цитати от ''Апофазис Мегале''.
 
== Виж още ==
* [[Симония]]
 
== Източници ==
* Статията ползва като източници английската статия [[:en:Simon Magus|Simon Magus]] и руската [[:ru:Симон Волхв|Симон Волхв]].
* Архимандрит доц. Павел Стефанов, "Ялдаваот„Ялдаваот. История и учение на гностическата религия"религия“ (С., Омофор, 2008), 127- – 138.
 
== Бележки ==
<references/>
 
== Виж още ==
* [[Симония]]
 
 
[[Категория:Християнство]]

Навигация