Меланома: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
вътр. препратки
м (форматиране: 6x нов ред, 5x тире, 2x заглавие, А|АБ, интервал (ползвайки Advisor); мед. предупреждение)
м (вътр. препратки)
[[File:Melanoma.jpg|thumb|200px|Меланома]]
'''Меланомът''', също '''черен кожен рак''', ([[Английски език|англ]].: ''malignant melanoma''), е [[тумор]], водещ началото си от злокачествено (''maligne'') израждане на [[Пигмент|пигментните клетки]] [[меланоцит]]и.
 
== Морфология ==
В типичния случай се появява на кожата, като в големия процент от случаите тръгва от пигментни [[бенка|бенки]]. Може обаче да се развие и на всяко друго място в организма, където има меланоцити – [[роговица]], [[ретина]], [[субстанция нигра]] и т.н. Различните места на тръгване на меланома често водят до характерни разлики в [[цитология]]та и [[хистология]]та на тумора.
 
В големияголем процент от случаите меланомът започва след често дразнене (чесане, протриване и т.н.) или разраняване на бенките. Затова дразненето на бенки, особено пигментни бенки, трябва да се избягва. Ако това не е възможно, е добре бенките да бъдат премахнати оперативно. Премахването се прави по правилата за премахване на тумор: изрязват се далеч в здраво, при строго спазване не само на [[антисептика]] и [[асептика]], но и на [[абластика]].
 
Типичният меланом е черен, поради синтезирания от клетките [[меланин]]. Съществуват обаче и безцветни (левко-меланоми), при които в процеса на злокачественото си израждане туморните клетки са загубилизагубват способността да синтезират пигмент. Тези меланоми обикновено са по-злокачествени от черните.
 
Връзката между меланомните клетки е твърде слаба. Те лесно се отделят от тумора и биват отнасяни чрез [[лимфа]]та и/или [[кръв]]та. По тази причина меланомът [[метастаза|метастазира]] много рано и изобилно, навсякъде в организма: регионални [[лимфен възел|лимфни възли]], вътрешни органи, [[мускул]]и, [[кост]]и, [[мозък]]; ако пациентът има други тумори – дори в тях. Също така, меланомните клетки обикновено са високодиференцирани, което ги прави слабо чувствителни на [[химиотерапия]] и [[лъчелечение]], и намалява [[Имунитет (биология)|имунната реакция]] срещу тях, а това спомага за бързия растеж на тумора. Метастазите като правило растат по-бързо от оригиналния тумор: често при [[аутопсия]] на починали от меланома се намират огромни метастази из цялото тяло, но оригиналният тумор е толкова дребен, че [[патологоанатом]]ите не успяват да го открият. Всички тези особености правят меланома един от най-опасните и трудно лечими тумори.
=== ===
== Лечение ==
Лечението на Меланома малигнум е трудно. При липса на сигурни данни за метастази във вътрешните органи се започва с оперативно лечение – премахване на тумора и на регионалните лимфни възли. Продължава се по схеми, с [[химиотерапия]], [[Дакарбазин]] и [[имунотерапия]] с [[Туберкулоза|БЦЖ]] – ваксина]] през определен период от време. При метастази по кръвен път – т.е. вече с метастази във вътрешните органи, химиотерапията е комбинирана. Химиотерапевтиците обаче трудно спират развитието на тумора поради неговата голяма агресивност и злокачественост. Болните загиват обикновено от повсеместните метастази и всички усложнения произхождащи от тях.
 
== Предотвратяване ==

Навигация