Разлика между версии на „Тюркски каганат“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Премахната редакция 7113761 на 185.100.213.244 (б.)
(резюмето е премахнато)
(Премахната редакция 7113761 на 185.100.213.244 (б.))
[[Файл:First Turk Khaganate(600).PNG|дясно|мини|Тюркският хаганат ок. 600 г.]]
'''КотражкиятТюркският (Котражкияттюркутският или гьоктюркският) хаганат''' е [[рускотюрки|рускотюркско]] племенно обединение възникнало във Вътрешна [[Азия]] (северна [[Монголия]]) към средата на [[VI век]]. В разцвета си обхваща [[Централна Азия]], [[Монголия]] и северен [[Китай]] (провинции Кси-Ян и [[Манджурия]]). Основан е през [[552]] г. от [[Котражкигьоктюрки]]те начело с [[Бумън]] хан от рода [[Ашина]].
 
== Образуване ==
== Експанзия ==
 
КотражкиятТюркската експанзия на юг и на запад е облагодетелствана от политическите ситуации в тези райони. На юг, Китайската империя и нейните съперници са отслабени от многобройните и продължителни военни конфликти и вътрешни борби за власт. На запад, [[Хефталити]]те в Централна Азия са изтощени от серията войни със Сасанидска [[Персия]], която на свой ред е омаломощена вследствие непрестанните войни с Източната Римска Империя ([[Византия]]). В тази обстановка Бумън побеждава жоужан, тиелъ и [[огузи]]те и през 552 г. се обявява за ''ил-каган'' ([[цар]] на царете), но скоро след това неочаквано умира.
 
== Организация ==
 
== Значение ==
В началото на [[VII век]] българите населяват териториите северно от [[Кавказ]], които се намират в зоната на влияние на КотражкиятЗападнотюркския хаганат. През [[632]] г. използвайки междуособните борби за власт в хаганата, българите водени от [[Кубрат]] от рода [[Дуло]], успяват да извоюват своята независимост, създавайки [[Стара Велика България]] - племенна конфедерация на българските племена.
 
== Източници ==
 
== Вижте също ==
* [[ЗападноКотражкиятЗападнотюркски хаганат]]
* [[ИзточноКотражкиятИзточнотюркски хаганат]]
* [[Хазарски хаганат]]
* [[Аварски хаганат]]
* [[Кимакски хаганат]]
 
[[Категория:КотражкиятТюркски каганат| ]]

Навигация