Витамин PP: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
м вътр. препратки; форматиране: тире (ползвайки Advisor)
Ред 1: Ред 1:
[[Файл:Niacinstr.png|мини|дясно|Структурна формула на Ниацин (Витамин PP)]]
[[Файл:Niacinstr.png|мини|дясно|Структурна формула на Ниацин (Витамин PP)]]
'''Ниацинът''' (известен още като '''Витамин PP''', '''Никотинова киселина''', '''Витамин B<sub>3</sub>''', '''Никотинамид''') е водноразтворим [[витамин]] от групата B.
'''Ниацинът''' (известен още като '''витамин PP''', '''никотинова киселина''', '''витамин B<sub>3</sub>''', '''никотинамид''') е водноразтворим [[Витамини от група B|витамин от група B]]. Изкуствено може да се синтезира от [[алкалоид]]а [[никотин]]. За нуждите на организма, ниацинът се внася отвън с храната или се синтезира ендогенно от [[аминокиселина]]та [[триптофан]]. В хранителната промишленост се използва като хранителна добавка E375.
Изкуствено може да се синтезира от [[алкалоид]]а [[никотин]]. За нуждите на организма, ниацинът се внася отвън с храната или се синтезира ендогенно от [[аминокиселина]]та [[триптофан]]. В хранителната промишленост се използва като хранителна добавка E375.


Хроничният недоимък на този витамин предизвиква болестта [[пелагра]] (съчетание от 3 симптома - [[дерматит]], [[диария]], [[деменция]]).
Хроничният недоимък на този витамин предизвиква болестта [[пелагра]] (съчетание от три [[Симптом|симптома]] – [[дерматит]], [[диария]], [[деменция]]).
{{витамини}}
{{витамини}}
{{биохимия-мъниче}}
{{биохимия-мъниче}}

Версия от 18:10, 27 януари 2016

Структурна формула на Ниацин (Витамин PP)

Ниацинът (известен още като витамин PP, никотинова киселина, витамин B3, никотинамид) е водноразтворим витамин от група B. Изкуствено може да се синтезира от алкалоида никотин. За нуждите на организма, ниацинът се внася отвън с храната или се синтезира ендогенно от аминокиселината триптофан. В хранителната промишленост се използва като хранителна добавка E375.

Хроничният недоимък на този витамин предизвиква болестта пелагра (съчетание от три симптома – дерматит, диария, деменция).

Шаблон:Биохимия-мъниче