Евпраксия Всеволодовна: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
Редакция без резюме
Редакция без резюме
}}<div align="justify">
 
'''Евпраксия''' или '''Аделхайд''' ({{lang-de|Adelheid}}, {{lang-la|Praxedis}}) е [[Киевска Рус|киев]]ска княгиня и императрица на [[Свещената Римска империя]] като втора съпруга на император [[Хайнрих IV (Свещена Римска империя)|Хайнрих IV]].
 
Евпраксия е дъщеря на киевския княз [[Всеволод I]] и на втората му съпруга полабската княгиня Анна.
 
Първоначално Евпраксия е омъжена за [[Хайнрих I фон Щаде|Хайнрих Дългия]], маркграф на Горна [[Саксония]]. През 1086 г. тя приема [[католицизъм|католицизма]] и германското име '''Аделхайд'''. През 1087 г. Хайнрих Дългия умира, а Евпраксия постъпва в манастир в [[Квелинбург]], където среща бъдещия император Хайнрих IV, тогава още [[саксония|саксонски]] крал. Хайнрих е силно впечатлен от красотата на Евспраксия, чиято първата съпруга умира през декември 1087 г. Двамата се женят в [[Кьолн]] през април 1089 г.
 
Според историческите хроники Хайнрих IV приема николитанската ерес и организира сатанински оргии и скверни ритуали в двореца си. Евпраксия, както се твърди, е принудена да взема участие в оргиите и дори по време на такъв тези "обред" Хайнрих я предлага на сина си Конрад. Конрад обаче отказал възмутен и въстанал срещу баща си. Тази клеветническа история води началото си от конфликта между Хайнрих IV и папа [[Урбан II]] и [[Борба за инвеститурата|борбата им за правото на инвеститура]].
 
По време на кампанията си във [[Италия]] Хайнрих IV взема със себе си и Евпраксия и я държи изолирана във [[Верона]]. През 1093 г. тя успява да избяга в [[Каноса]], където е приета от [[Матилда Тосканска]], отявлен враг на Хайнрих IV. В [[Каноса]] Евпраксия се среща и с папа [[Урбан II]] и по негова молба прави публични показания пред съвета в [[Пиаченца]]. Там тя обвинява съпруга си, че я държал затворена насила, че я принуждавал да взема участие в сатанинските му оргии и че той лично отслужвал [[черна меса]] върху голото и&#768; тяло.
 
След това Евпраксия се утановява в [[Унгария]], където живее до 1099 г., когато се завръща в [[Киев]]. След смъртта на Хайнрих IV през 1106 г. Евпраксия се замонашва. Умира като монахиня на [[20 юли]] [[1109]] г.

Навигация