Направо към съдържанието

Ретинопатия на недоносеното: Разлика между версии

м
мед. предупреждение; вътр. препратки; форматиране: 5x тире, URL, нов ред (ползвайки Advisor)
м (Робот: Преместване на междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q1423087)
м (мед. предупреждение; вътр. препратки; форматиране: 5x тире, URL, нов ред (ползвайки Advisor))
{{медицинско предупреждение}}
'''Ретинопатията на недоносеното (Retinopathy of prematurity - ROP''', преди позната и като '''Fibroplasia retrolentalis - FRL)''' е заболяване на [[ретина]]та на едното или двете очи, типично за [[недоносени новородени]] или [[родени с ниско тегло деца]]. Състоянието се изразява в пролиферативна витреоретинопатия, често завършваща с [[отлепване на ретината]] и слабо до липсващо зрение на едното или двете очи. Измененията се отдават на интензивната (но животоспасяваща) [[кислородотерапия]] в [[кувьоз]] и общата незрялост на ретината и нейните съдове на това ниво на развитие на индивида.<ref>'''Заболявания на ретината''', авторски колектив, под редакцията на Дъбов, Ст., Константинов, Н., Медицина и физкултура, 1982г</ref>
 
'''Ретинопатията на недоносеното''' (''Retinopathy of prematurity - ROP''' ROP, преди позната и като '''Fibroplasia retrolentalis -'' – FRL)''' е [[заболяване]] на [[ретина]]та на едното или двете [[очи]], типично за [[недоносени новородени]] или [[родени с ниско тегло деца]]. Състоянието се изразява в пролиферативна витреоретинопатия, често завършваща с [[отлепване на ретината]] и слабо до липсващо [[зрение]] на едното или двете очи. Измененията се отдават на интензивната (но животоспасяваща) [[кислородотерапия]] в [[кувьоз]] и общата незрялост на ретината и нейните съдове на това ниво на развитие на индивида.<ref>'''Заболявания на ретината''', авторски колектив, под редакцията на Дъбов, Ст., Константинов, Н., Медицина и физкултура, 1982г</ref>
Източниците сочат данни за съществена честота на състоянието сред новородените, което обяснява разглеждането на ретинопатията на недоносеното като социално значимо инвалидизиращо заболяване.<ref>500 новородени годишно в САЩ с ROP, '''Brown, Biglan, Stretawsky''', 1990.</ref> Ретинопатията на недоносеното е водеща причина за детската слепота в страните от [[Източна Европа]]. Ролята на очния лекар тук е незаменима - Американската академия по офталмология препоръчва преглед на всички новородени с висок риск<ref>Възраст, по-малка от 36 седмици и тегло под 2 kg, получили кислородотерапия. '''Palmer, E.''' Optimal timing of examination in RLF, 1981</ref> при изписването от родилния дом и на третия месец след раждането.
 
Източниците сочат данни за съществена честота на състоянието сред новородените, което обяснява разглеждането на ретинопатията на недоносеното като социално значимо инвалидизиращо заболяване.<ref>500 новородени годишно в САЩ с ROP, '''Brown, Biglan, Stretawsky''', 1990.</ref> Ретинопатията на недоносеното е водеща причина за детската [[слепота]] в страните от [[Източна Европа]]. Ролята на очния лекар тук е незаменима - – Американската академия по офталмология препоръчва преглед на всички новородени с висок риск<ref>Възраст, по-малка от 36 седмици и тегло под 2 kg, получили кислородотерапия. '''Palmer, E.''' Optimal timing of examination in RLF, 1981</ref> при изписването от родилния дом и на третия месец след раждането.
===Патогенеза и стадии на заболяването===
Заболяването засяга ретината на окото, като това се изразява във възпрепятставане на нейното кръвооросяване. В резултат от това се развива трайна [[исхемия]] и ретината не работи пълноценно. Организмът се опитва да преодолее това състояние като образува нови, но непълноценни и патологични кръвоносни съдове, които свиват, отлепят и сбръчкват ретината в крайната фаза на заболяването. Тогава се губи най-често и светлинното усещане на окото.
 
===Патогенеза и стадии на заболяването===
ROP засяга недоносените новородени деца поради факта, че кръвоносната система на човешкото око зрее дори и след раждането - до четвъртия или петия месец<ref>''Първите кръвоносни съдове на ретината на плода се появяват през четвъртия лунарен месец. Окончателното оформяне на ретиналната васкулатура завършва през петия месец след раждането, когато се оформя и темпоралната съдова мрежа.'' Заболявания на ретината - Дъбов, Константинов.</ref>.
Заболяването засяга ретината на окото, като това се изразява във възпрепятставаневъзпрепятстване на нейното кръвооросяване. В резултат от това се развива трайна [[исхемия]] и ретината не работи пълноценно. Организмът се опитва да преодолее това състояние като образува нови, но непълноценни и патологични [[кръвоносни съдове]], които свиват, отлепят и сбръчкват ретината в крайната фаза на заболяването. Тогава се губи най-често и светлинното усещане на окото.
При недоносените новородени този процес е смутен и затормозен от спастичния ефект на концентрираната кислородотерапия, което води до преждевременно затваряне на съдовете, колатерализиране на кръвотока и оформяне на неоросени полета на ретината. Това са зони на обширна исхемия, в които се продуцира [[растежен фактор]]<ref>Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF)</ref> за патологичните съдове. Тези зони са прицелни по време на лечението на ROP - тяхното унищожаване или ограничаване доказано чувствително подобява прогнозата на заболяването.
 
ROP засяга недоносените новородени деца поради факта, че [[Кръвоносна система|кръвоносната система]] на човешкото око зрее дори и след раждането - – до четвъртия или петия месец<ref>''Първите кръвоносни съдове на ретината на плода се появяват през четвъртия лунарен месец. Окончателното оформяне на ретиналната васкулатура завършва през петия месец след раждането, когато се оформя и темпоралната съдова мрежа.'' Заболявания на ретината - – Дъбов, Константинов.</ref>. При недоносените новородени този процес е смутен и затормозен от спастичния ефект на концентрираната кислородотерапия, което води до преждевременно затваряне на съдовете, колатерализиране на кръвотока и оформяне на неоросени полета на ретината. Това са зони на обширна исхемия, в които се продуцира растежен фактор<ref>Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF)</ref> за патологичните съдове. Тези зони са прицелни по време на лечението на ROP – тяхното унищожаване или ограничаване доказано чувствително подобява прогнозата на заболяването.
 
Неосъдовете се образуват на границата оросена-неоросена ретина и според степента на изразеност на този процес се стадира заболяването ROP. За диагностициране на стадия на болестта се извършва [[Очен преглед с разширяване на зениците|преглед с разширяване на зениците]] от очен лекар с необходимия опит и апаратура за разпознаване и лечение на заболяването. '''ICROP'''<ref>International Classification of Retinopathy of Prematurity</ref> предлага следната вече общоприета схема за стадиране на заболяването.
 
== Външни препратки ==
* [http://www.lekar.bg/news-87/info-1234/Недоносените.бебета.се.раждат.с.ретинопатия/ lekar.bg]
* [http://www.lekar.bg/news-87/info-1234/%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5.%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%B0.%D1%81%D0%B5.%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82.%D1%81.%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F/ lekar.bg]
 
== Източници ==