Потребител (изчислителна техника): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Доуточняване на няколко детайла по секцията "Краен потребител".
м Добавяне на Категория:Изчислителна техника, ползвайки HotCat
Ред 42: Ред 42:
{{Reflist}}
{{Reflist}}
{{FOLDOC}}
{{FOLDOC}}

[[Категория:Изчислителна техника]]

Версия от 11:38, 11 февруари 2016

В софтуерните продукти и в уебсайтовете, потребителят най-често се изобразява с икона, подобна на тази.

Потребител(на англ. user), в сферата на изчислителната техника, е лице, което борави с компютър и използва различни софтуерни продукти, и/или мрежови услуги. От обикновените потребители по принцип не се очаква да са запознати детайлно с принципа на работа и техническите подробности на системите, и софтуерните продукти, които използват. [1]

Oпитните потребители (на англ. power users) са отделна група потребители, които се отличават от обикновените потребители, с това че познават по-добре възможностите и техническите характеристики на системите, и софтуерните продукти, които използват. [2] [3]

Потребителят най-често има потребителски профил(на англ. user account), с който се идентифицира(или "логва") в системата, на която е потребител. Неизменна част от потребителския профил са неговото потребителско име(на англ. user name) и парола(на англ. password). Паролата може да бъде заменена и с други методи за автентикация(например пръстов отпечатък).
Освен горепосочените неща, потребителският профил може да включва и допълнителна информация, относно предпочитанията и самоличността на потребителя. Например: адрес на електронна поща(e-mail), телефонен номер, дата на раждане, пол и др.


Краен потребител

Крайните потребители са крайните потребители (наричани също оператори ) на един софтуерен продукт . Терминът се използва за абстрахиране и разграничаване на тези, които използват само софтуера от разработчиците на системата, които подобряват софтуера за крайния потребител.[4] Тази абстракция е преди всичко полезна при проектирането на потребителския интерфейс, и се отнася до съответното подмножество от характеристики, които повечето потенциални потребители биха очаквали.

В потребителски ориентирания дизайн , персони са създадени , за да представляват различните видове потребители . Понякога се определя за всяка персона кои видове потребителски интерфейси ще са по- удобни (според предишен опит или присъщата простота на интерфейса), и това, каква техническа експертиза и степен на знания има в специфични области или дисциплини. Когато няколко ограничения са наложени на категорията на крайния потребител , особено при разработването на програми за употреба от широката аудитория , обичайна практика е да се очакват минимални технически познания или предишното обучение в крайни потребители.[5] В този контекст , графичния потребителски интерфейс ( GUI ) , обикновено се предпочита пред интерфейса с команден ред ( CLIs ) , поради по-високата интуитивност на дизайна.

Разработването за крайния потребител размива разграничението между потребителите и разработчиците. Това означава дейности или техники , в които хора, които не са професионални разработчици създават автоматизирани поведения и комплексни информационни обекти без значителни познания по език за програмиране.

Системи, чийто оператор е друга система или софтуерен агент, да разполагат с преки крайни потребители .

Източници

  1. Jargon File entry for User // Посетен на November 7, 2010.
  2. Power Users' Guide // Посетен на 2015-01-14.
  3. Windows Confidential: Power to the Power User // 2012. Посетен на 2015-01-14.
  4. The State of the Art in End-User Software Engineering (PDF) // 2011-10-12. Посетен на 2015-01-11.
  5. What is end user? // Посетен на November 7, 2010.

Шаблон:FOLDOC