Направо към съдържанието

Ротифери: Разлика между версии

492 байта добавени ,  преди 6 години
м
вътр. препратки; форматиране: 4x тире, А|АБ, кавички (ползвайки Advisor)
м (Замяна на Шаблон:Taxobox с Шаблон:Taxobox)
м (вътр. препратки; форматиране: 4x тире, А|АБ, кавички (ползвайки Advisor))
}}
 
'''Ротифери''' или '''Ротатории''' ({{lang-la|Rotifera}}, ''=Rotatoria'', от ''rota'' – - „[[корона]]“, „[[Венец (пояснение)|венец]]“ и ''fera'' – - нося„нося“) са тип сладководни микроскопични [[червеи]] с билатерална симетрия. Широко разпространени представители на водните басейни, които поради малките си размери наподобяват на [[инфузории]].
 
== Морфология ==
Тялото им е трислойно цилиндрично. В предния си край носи венец от [[реснички]], а в задния има крак. Телесната стена се нарича синцитиум, който представлява плътен влакнест слой под [[кутикула]]та отвън. Тялото има обособени няколко части: главов отдел, снабден с ресничест апарат, среден туловищен с всички вътрешни органи и заден крак с два израстъка наречени палци. Ресните са в услуга на [[Хранене|храненето]] и са подредени в два венеца. Първият се нарича трохус, а вторият цингулум. Те трептят и се въртят винаги в една посока. При много [[ротатории]] има наличие на външен ограничен защитен [[скелет]]. Кракът е подвижен, а циментните жлези в основата на палците служат за временно или постоянно закрепване към субстрата.
 
[[Храносмилателна система|Храносмилателната система]] се състои от коремно лежаща [[уста]], [[устна кухина]], мускулна [[глътка]]. В глътката имат дъвкателен апарат, наречен мастакс. Той се състои от два чифта назъбени пластинки - – чукчета и зъбчета (наковални), които непрекъснато се движат. При хищните ротатории глътката може да се изхвърля и така да улавя храната. От нея следва [[хранопровод]], [[стомах]], [[черво]], [[клоака]] и анус. Анусът се отваря преди крака, а в стомаха се отварят чифт жлези.
 
[[Дихателна система|Дихателна]] и [[кръвоносна система]] липсват. [[Отделителна система|Отделителната система]] е от [[Протонефриди|протонефридиен]] тип и има пламъковидни клетки. Притежават и пулсиращ мехур, който се отваря в клоаката.
 
[[Нервната система]] е представена от голям ганглии разположен гръбно на устата. От него излизат [[Нерв|нерви]]. В областта на ганглия има и 1 до 3 очни петънца.
 
Ротаториите са разделнополови организми с ясно изразен [[полов диморфизъм]]. [[Мъжка полова система|Мъжката полова система]] се състои от голям [[семенник]] и [[семепровод]], вливащ се в клоаката. Притежават и съвокуплителен орган - – цирус. Женските имат двуделен [[яйчник]] като единия дял продуцира полови клетки, а другия храна за яйцата. При благоприятни условия се размножават [[партеногенеза|партеногенетично]]. При някои видове изобщо липсват мъжки индивиди. При застудяване се размножават [[Полово размножаване|полово]]. Този процес на редуване на полови и партеногенетични поколения се нарича хетерогония. Обикновено след [[оплождане]] мъжките индивиди умират. Ларвен стадиистадий липсва.
 
== Произход и систематика ==
Фосилни[[Фосил]]ни остатъци от ротифери не са открити. По устройството на отделителните клетки приличат на [[плоски червеи]], но по характера на устройството на телесната кухина пък приличат на [[кръгли червеи]].
 
Днес към този тип животни спадат към 20002 000 вида разпределени в два класа:
*''[[Digononta]]''
*''[[Monogononta]]''
 
== Екологични особености ==
Ротаториите са космополитно разпространени животни, които населяват сладки и солени води. Едни видове са прикрепени за дъното на [[Водоем|водоемите]], други се носят от теченията, а трети се движат. Хранят се с [[микроорганизми]] и едноклетъчни [[водорасли]]. По този начин служат като филтър в очистването на водата. От друга страна те са част от [[планктон]]а и [[бентос]]а. Те са важно трофично звено в хранителната верига на червеите, [[Ракообразни|ракообразните]] и [[Риби|рибите]].
 
== В България ==
У нас ротаториите са широко разпространени. Обитават [[язовири]], [[блата]] и разнородни водоеми. Широко застъпени са видовете от род ''[[Philodina]]'', а един от тях ''[[Philodina roseola]]'' обитава високопланински временни водоеми и често изпада в [[анабиоза]] при пресъхването им.
 
== Литература ==
{{commons|Category:Rotifera}}
* ''Германов А., "Приложна„Приложна зоология"зоология“, Земиздат 1992, ISBN 954-05-0187-3''
* ''Големански В., „Зоология Безгръбначни животни“, УИ „Епископ Константин Преславски“, второ издание 2003, ISBN 954-577-187-9''
* ''Коларов Я., „Зоология“, УИ „Паисий Хилендарски“, 2008, ISBN 978-954-423-421-8''