Гийом дьо Боплан: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м дребни
Ред 36: Ред 36:
[[Категория:Френски изследователи]]
[[Категория:Френски изследователи]]
[[Категория:Изследователи на Европа]]
[[Категория:Изследователи на Европа]]
[[Категория:Хора от Горна Нормандия]]
[[Категория:Нормандци]]

Версия от 15:00, 15 февруари 2016

Гийом дьо Боплан
Guillaume Levasseur de Beauplan
френски изследовател
Роден
около 1600
Починал
Гийом дьо Боплан в Общомедия

Гийом Левасер дьо Боплан (на френски Guillaume Le Vasseur de Beauplan, на полски Wilhelm le Vasseur de Beauplan, на украински Ґійом Левассер де Боплан) (около 1600 - 6 декември 1673, по други източници около 1595 - 1685), е френски инженер и военен картограф, на полска служба.

Роден в Нормандия, като точната година и място не е известно, предполага се, че е в края на XVI в. около град Руан. Още съвсем млад постъпва на военна служба, през 1616 е назначен за комендант на крепостта Пон д`Арш в Нормандия и остава на този пост до 1624. В края на 20-те или началото на 30-те години на XVII в. е поканен от полския крал Сигизмунд III на служба в Полша и назначен за старши капитан на артилерията и военен инженер.

Появяването и дългото пребиваване на Гийом дьо Боплан в Полша е тясно свързано с плановете и мероприятията, които осъществява тогава полската държава за защита на своите южни и югоизточни граници от своите съседи – Османската империя и Кримското ханство. Разбирайки опасността от незащитените си южни граници, полската държава решава да построи редица крепости в тези райони и в лицето на Боплан то намира изпълнител на своите планове.

Общ вид на пустите поля (степи), простонародно - Украйна, заедно със съседните провинции, изработен през 1648 от Боплан.

От 1630 до 1648 картира (сравнително точно за тези времена) река Днепър[1] (1100 км от долното ѝ течение),[1] десните ѝ притоци Уж (256 км), Тетерев (385 км), Ирпен, Рос (350 км), Тясмин и др., заедно с басейните им, и река Южен Буг (806 км) с левите ѝ притоци Синюха (240 км) и Ингул (354 км). Сравнително точно картира и средното и долно течение на река Днестър (1352 км) с притоците ѝ – Гнилая Липа, Серет и Збруч (247 км). В резултат от дългогодишната му дейност успява да оконтури Приднепровското възвишение (323 м). Всичките му изследвания обхващат територия от около 500 хил. км.2 между 45º и 51º 30` с.ш. и 24º и 36º и.д.

Търсейки места, удобни за построяване на укрепления, Боплан много добре се запознава с топографията, етнографията, бита и положението на Украйна и близките до нея райони. Освен това, по поръчения на полския крал Владислав IV, се заема да състави подробна карта на изследваните райони и след приключването на работата си в Полша се връща във Франция, където издава събраните материали под заглавието: «Description d'Ukranie» и подробни карти на Украйна и Полша.

Общата карта на Украйна ("Tabula Geographica Ukrainska" с размери 44,5×62,5 см, мащаб 1:1500000) е изработена през 1648 в ръкописен вариант. Тя съдържа информация за 275 населени места, 80 реки, 4 острова, 13 прагове на реки, 4 гори, 2 морета. През 1650 картата под название "Delineatio Generalis Camporum Desertorum vulgo Ukraina" е отпечатана в Данциг в мащаб 1:1800000, 42×54,5 см, като картографските дейности са извършени от гравьора Гондиус. Картата е с южна ориентация, т.е. юг е горе, а север - в долната част. Съответно изток е вляво, а запад - вдясно.

На втората карта са отразени 1293 обекта, в т.ч. 993 населени места и 153 реки. Днес и двете карти се съхраняват във военния архив в Стокхолм. През 1660 г. картата е преиздадена в Руан от гравьора Ж. Тутен под заглавието: "Carte d'Ukranie Contenant plusiers Prouinces comprises entre les Confins de Moscouie et les Limites de Transiluanie" и допълнена с текстово съдържание "Описание на Украйна" (на френски «Description d'Ukranie, qui sont plusieurs provinces du Royaume de Pologne. Contenues depuis les confins de la Moscovie, insques aux limites de la Transilvanie», където се дават сведения за географията и икономиката, бита на селяните и др. През 1704 "Описанието на Украйна" е преведено на английски, през 1780 - на немски, 1822 - на полски, 1832 - на руски език.

Източници

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Боплан, Гийом Левассер де“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​