Разлика между версии на „Англо-руско съглашение“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
форматиране: 7x тире (ползвайки Advisor)
(Файлът „The_Russo-British_Pact_in_1907.jpg“ е изтрит от Общомедия от потребител JuTa поради: No license since 9 October 2015.)
м (форматиране: 7x тире (ползвайки Advisor))
'''Англо-руското съглашение'''<ref>[http://enc-dic.com/diplomat/Anglo-Russkoe-Soglashenie-1907-1181.html Англо-русское соглашение 1907 года]</ref> (или '''Англо-руска конвенция от 1907 г.'''<ref>[http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/M.Asien/XX/1900-1920/Anglo_russ_Afg_1907/text.htm АНГЛО-РУССКАЯ КОНВЕНЦИЯ 1907 г. И РАЗДЕЛ АФГАНИСТАНА.]</ref>) е договор, сключен на [[31 август]] [[1907]] година в [[Санкт Петербург]] между [[Великобритания]] и [[Русия]], който разграничиваразграничава сферите на влияние на двете държави в Средна Азия.
 
Съглашението е подписано от руския министър на външните работи [[Александър Изволски]] и британския посланик Артур Никълсън. То слага край на ''[[Голямата игра]]'' в Азия и, заедно със [[Сърдечно съглашение|Сърдечното съглашение]] и [[Френско-руски съюз|Френско-руския съюз]], формира [[Антантата]] между [[Англия]], [[Франция]] и [[Русия]].
Двете страни признават [[Тибет]] като част от [[Китай]] и се отказват от опитите си за установяване на контрол над областта.
 
[[Персия]] се разделя на три сфери на влияние: руска на север (южната и&#768; граница е линията [[Касре]] - – [[Ширин]] - – [[Исфахан]] - – [[Йезд]] - – [[Зулфегар]]), английска на юг (на югоизток от линията [[Бендер-Абас]] - – [[Керман]] - – [[Бирдженд]] - – [[Гезик]]) и неутрална в централната част на страната.
 
== Вижте също ==

Навигация