Разлика между версии на „Изабела Португалска (1503–1539)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м
| баща= [[Мануел I|Мануил I Португалски]]
| майка=[[Мария Арагонска (1482-1517)|инфанта Мария Кастилска и Арагонска]]
| герб=BannerCoat of theArms of Isabella of Portugal, Holy Roman EmperorEmpress (afterand Queen Consort of 1400)Spain.svg
|общомедия =Isabella of Portugal
}}
 
==Брак==
През [[1521]] бащата на Изабел умира и брат ѝ сядазаема на престола като крал [[Жуау III]]. Брачните преговори между Португалия и Испания започват почти незабавно. Уговорено е новият крал да се ожени за [[Катерина Хабсбург|Катерина Хабсбургска]], по-малката сестра на Карл V. Бракът между Карл и Изабел става факт само след три години чрез пълномощно през [[1525]]. Инфантата пътува до [[Севиля]], където сватбата става факт на 10 март [[1526]]. Заедно с Изабел пристига и огромна зестра за испанските финанси. Въпреки че това е брак с политически подтекст, той се оказва доста сполучлив. Изворите разказват, че по време на медения си месец, "''когато'' [Карл и Изабела] ''са заедно, въпреки че наоколо има много хора, те не забелязват никой друг; говорят си и се смеят и нищо друго не ги безпокои''."
 
Изабел се доказва като компетентна съпруга; тя поема ролята на регент на Испания по време на отсъствията на съпруга ѝ между 1529-1532 и 1535-1539. Тя се откроява със своята интелигентност и красота.
 
Изабел умира през [[1539]] след раждането на шестото ѝ дете. Императорът отсъства по това време и нейната преждевременна смърт го афектираразстройва дълбоко и той никога не се оженважени повторно. и ходиХоди облечен в черно до края на живота си.
 
През 1547 благородникът [[Франческо Борджия]] пренася тялото ѝ до нейния гроб в [[Гранада]]. Говори се, че когато той видялвижда ефекта от смъртта върху красивата императрица, решилрешава "никога повече да не слугува на смъртен господар", като по-късно станалстава католически светец.
 
През [[1580]], повече от 40 години след смъртта ѝ, нейният син [[Филип II Испански|Филип]] наследява португалския трон, претендирайки за наследствените права на своята майка.

Навигация