Разлика между версии на „Градски транспорт в Русе“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
Русе е известен с добре развития си градски транспорт. Обслужващите фирми са частни - Еггед Русе АД, Шанс 99 ООД и Геокомерс ООД. Тролейбусният парк се състои от тролейбуси с марки Ивеко, Рено, Шкода, както и от автобуси с марки Исузу, Мерцедес, Неоплан, МАН и др. От края на 2015-та е въведена система за оптимизация на градския транспорт. Тя включва подмяна на всички спирки, електронни табла по 100-те най-натоварени спирки и информационни знаци и карти с разписанията на линиите по всяка една от спирките. Таксуването се извършва електронно или чрез покупка на билет от оторизирано лице - шофьор (за тролейбусния транспорт) или кондуктор (за автобусния транспорт на фирма Шанс 99). Електронните карти са два вида - абонаменти или със заредена стойност, като цената на електронния билет е 90 стотинки, докато билета на хартиен носител е 1 лев.
 
Тролейбусните линии са 8 на брой. Те са отдадени на Еггед Русе АД. 25 тролейбусна линия е временно преустановена по неустановени причини, но вероятно поради нелоялната конкуренция и съответно ниския пътникопоток. 2 тролейбусна линия свързва Западна промишлена зона с централната и западната част на града. Тя се движи на сравнително чести интервали от време, нокато частв отпикове курсоветечасове недостигат седо 10 изпълняватминути. Останалите тролейбусни линии с номера 9, 13, 21, 24, 27 и 29 свързват кварталите "Дружба" и "Чародейка" с централната, западната и източната част на града. Всички те се дублират в участъка от Кръговото до кръстовището на булевардите Христо Ботев и Васил Левски (спирка "Печатни платки"). Определени курсове не се изпълняват. Всички линии са без кондуктор и качването се осъществява от първата врата (на шофьора) на съоветното превозно средство. Изпълняват се курсове в часовете от 04:00 до 22:00.
 
Автобусните линии са 18 на брой и се обслужват от две частни фирми - Шанс 99 ООД (12 линии) и Геокомерс ООД (6 линии). Характерно за автобусния транспорт е неизпълняването на първите и последните курсове на линиите. Автобусни линии с номера 3 и 4 свързват кварталите "Дружба" и "Чародейка" с Източната и Западната промишлена зона. 5 автобусна линия свързва Централна гара с централната част на града и кварталите "Здравец" и "Родина" с последна спирка Кооперативен пазар. Автобусни линии 6, 7, 8 и 15 свързват отдалечените квартали "Средна кула" и "Долапите" с възловите точки на градската част. 10 автобусна линия обслужва вилните зони "Боровете", "Акациите" и "Касева чешма". 11 автобусна линия е една от най-натоварените линии с интервал на движение от около 12 минути и свързва квартал "Дружба 2" и Централна гара с Центъра, Окръжна болница, Русенски университет, Западна промишлена зона и Дунав мост. 12 автобусна линия е също с интервал на движение 10-12 минути и свързва Централна жп гара с бул. Липник и всички придналежащи спирки към него, както и Западна промишлена зона и Дунав мост. 16 автобусна линия обслужва определени части извън града. 18 автобусна линия е с най-дълъг маршрут и буквално минава през целия град, но за сметка на това е конкурентно нелоялна. 19 и 20 автобусна линия свързват най-крайните и централните части на кварталите "Здравец" и "Родина" с централната част на града, Русенска корабостроителница и Източна промишлена зона. 28 автобусна линия се явява като продължение на 27 тролейбусна линия. 30 автобусна линия свързва Идеален Център (Хотел "Рига", Централни градски хали) с кварталите "Родина" и "Чародейка". 33 автобусна линия е единствената връзка до кварталите "Образцов чифлик" и "ДЗС". Всички автобусни линии са с кондуктор.
142

редакции

Навигация