Ландшафтна архитектура: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
мРедакция без резюме
мРедакция без резюме
[[Файл:Euxinograd-palace-benkovski.png|250px|дясно|thumb|Оформен ландшафтен дизайн около дворец [[Евксиноград]]]]
[[File:Centralpark.png|250px|дясно|thumb|Изградена ландшафтна архитектура в "[[Сентръл Парк]]", Ню Йорк, за отдих и естетическа наслада на жителите]]
'''Ландшафтна архитектура''' е проектирането на обществени места на открито, паркове и градини, както и други структури за постигане на екологични, социално-поведенчески, или естетични резултати . Това включва системното изучаване на съществуващите социални, екологични и геоложки условия и процеси в ландшафта, и проектирането на интервенции, чрез които ще се достигне до желания резултат. Обхватът на професията включва: дизайн на градска среда ([[ландшафтен дизайн]]); планиране за местата, управление на дъждовни води; жилищно или градско планиране; екологично възстановяване; планиране на паркове и места за отдих, управление на визуален ресурс; планиране на зелена инфраструктура и озеленяване; на частни и други имоти, в които специалистите планират и проектират, в различни мащаби, ландшафтния дизайн, изграждането и управлението му . Специалистите в професията на ландшафтната архитектура се наричат ландшафтни архитекти.
 
Ландшафтни архитекти работят върху всички видове структури и външно пространство - – големи или малки, градски, крайградски и селски обекти, и с "твърди"„твърди“ (вградени) и "меки"„меки“ (засадени) материали, за постигането на екологична устойчивост. Най-ценният принос може да бъде направено най-първия етап на проект за генериране на идеи с техническо разбиране и творчески усет за проектирането, организацията и използването на пространства. Архитектурният пейзаж може да обхване цялостната концепция и да се състави генерален план, от който се изготвят подробни проекти, чертежи и технически спецификации. Спрямо него се разглеждат предложенията, разрешават се и се контролират договорите за строителни работи. Други дейности могат да включват изготвянето на оценки на въздействието върху околната среда и екологичен контрол върху състоянието на ландшафта.
 
== Вижте също ==
 
== Външни препратки ==
* [http://landscape.links.bg/ Директория "Ландшафтна„Ландшафтна архитектура"архитектура“ в links.bg]
 
{{Br}}
== Източници ==
<references />

Навигация