Прогноза за времето: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Dexbot (беседа | приноси)
м Removing Link GA template (handled by wikidata)
Veyron7 (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
[[Картинка:NDFD-sample-max-temp.png|мини|Температурна карта]]
[[Картинка:NDFD-sample-max-temp.png|мини|Температурна карта]]


'''Прогнозата за времето''' е приложение на [[наука]]та и [[технология]]та за [[прогнозиране]] на състоянието на [[атмосфера]]та за бъдеще време на дадено място. Тя се изготвя на базата на различни [[атмосфера|атмосферни]] измервания и данни за текущото състояние на атмосферата и използването на научното знание за атмосферните процеси, правени от [[метеорология|метеоролози]] и синоптици. Има за цел да представя на обществото възможно най-точна информация за [[време]]то в най-близко бъдеще.
'''[http://prognozata-vremeto.blogspot.com/2015/12/prognoza-vremeto.html Прогнозата за времето]''' е приложение на [[наука]]та и [[технология]]та за [[прогнозиране]] на състоянието на [[атмосфера]]та за бъдеще време на дадено място. Тя се изготвя на базата на различни [[атмосфера|атмосферни]] измервания и данни за текущото състояние на атмосферата и използването на научното знание за атмосферните процеси, правени от [[метеорология|метеоролози]] и синоптици. Има за цел да представя на обществото възможно най-точна информация за [[време]]то в най-близко бъдеще.


Те са от голямо значение за [[авиация]]та, [[селско стопанство|селското стопанство]], [[спорт]]а и други области.
Те са от голямо значение за [[авиация]]та, [[селско стопанство|селското стопанство]], [[спорт]]а и други области.
Ред 19: Ред 19:
* [[Атмосфера]]
* [[Атмосфера]]


== Сайтове за прогноза за времето ==
[http://prognozata-vremeto.blogspot.com/ Прогноза за времето]
[http://prognoza-vremeto-dnes.blogspot.com/ Прогноза за Времето Днес и Утре]
{{метеорология-мъниче}}
{{метеорология-мъниче}}



Версия от 21:46, 12 март 2016

Метеорологична карта на Европа от 10 декември 1887 г.
Метеоролог
Температурна карта

Прогнозата за времето е приложение на науката и технологията за прогнозиране на състоянието на атмосферата за бъдеще време на дадено място. Тя се изготвя на базата на различни атмосферни измервания и данни за текущото състояние на атмосферата и използването на научното знание за атмосферните процеси, правени от метеоролози и синоптици. Има за цел да представя на обществото възможно най-точна информация за времето в най-близко бъдеще.

Те са от голямо значение за авиацията, селското стопанство, спорта и други области.

Прогнозите за времето могат да бъдат краткосрочни и дългосрочни. Могат да се правят за следващия ден, за седмица или за по-дълъг период (най-често за половин месец).

Прогнозите за времето включват максимална и минимална температура за деня, явление през деня, вятър - неговата посока и сила, влажност и други.

История

Хората се опитват да предсказват времето в продължение на хилядолетия. Още през 650 г.пр.н.е. във Вавилон се опиват да предсказват времето по облаците и с помощта на астрология.

Вижте също

Сайтове за прогноза за времето

Прогноза за времето Прогноза за Времето Днес и Утре Шаблон:Метеорология-мъниче